18:42 / 18.10.2021.

Autor: K.L./Hina

UEFA i Europska komisija u kampanji za zaštitu klime

Luis Enrique i Aleksander Čeferin

Luis Enrique i Aleksander Čeferin

Foto: Alberto Lingria / REUTERS

Europska komisija i Europska nogometna federacija (UEFA) pokrenule su zajedničku kampanju podizanja svijesti javnosti u borbi protiv  klimatskih promjena, objavila je UEFA.

Europska komisija i UEFA su pozvale građane svijeta da učine više na zaštiti klime. Pod nazivom #EveryTrickCounts, žele potaknuti ljude da svojim jednostavnim promjenama u svakodnevnom životu doprinesu borbi protiv klimatskih promjena.

U središtu kampanje je video koji će se emitirati na televiziji, društvenim mrežama i velikim ekranima na stadionima, a video će prvi put biti prikazan na utakmicama Lige prvaka u utorak.

U videu bivša portugalska nogometna zvijezda Luis Figo, talijanska golmanska legenda Gianluigi Buffon te francuske nogometašice i sestre blizanke Delphine i Estelle Cascarino pokazuju svoje vještine s loptom, te niz nogometnih trikova  kako bi pokazali da i jednostavne promjene u našem svakodnevnom životu mogu napraviti veliku razliku u borbi protiv klimatskih promjena.

- Ovo nije pitanje koje možemo ostaviti budućim generacijama, rekao je Luís Figo, bivši dobitnik Zlatne lopte, dodavši: - Moramo se udružiti i djelovati sada.

- Klimatske promjene jedan su od najvećih izazova s kojima se svijet danas suočava, dodala je veznjakinja Lyona i francuske vrste Delphine Cascarino.

- Ako svaki nogometni navijač da mali doprinos u zaštiti klime, to će imati veliki utjecaj, poručio je Buffon.

#EveryTrickCounts dio je sveobuhvatnog programa Respect, koji objedinjuje sve UEFA-ine projekte društvene odgovornosti koji koriste nogomet za rješavanje pitanja zaštite okoliša i/ili ljudskih prava.

- Poruka je jednostavna. Za zaštitu klime potrebni su svi naši trikovi. Želimo da nam se svi pridruže i pokažu svoje. Pomažući Europskoj komisiji da ovu poruku prenese milijunskoj publici, nogomet ima potencijal dramatično promijeniti razmišljanja o klimatskim promjenama - ključni prvi korak za uključivanje svih u stvaranje klimatski neutralnog gospodarstva, istaknuo je UEFA-in predsjednik Aleksander Čeferin.

UEFA razvija nogometnu strategiju društvene odgovornosti koja se sastoji od 11 politika sa specifičnim ciljevima do 2030. godine. Četiri od njih će se odnositi na klimu, kružnu ekonomiju, održivost događaja i održivost infrastrukture.

- Nogomet ujedinjuje naš kontinent i planet. Da bismo uživali u našoj omiljenoj igri, moramo se kao ekipa boriti protiv klimatskih promjena. Sretan sam što UEFA i Europska komisija pokreću kampanju koja će pridonijeti našim klimatskim ciljevima, rekao je rekao je dopredsjednik Europske komisije odgovoran za Zeleni sporazum, Frans Timmermans.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!