11:39 / 22.04.2020.

Autor: K.L./Hina

UEFA demantirala vijest o preporuci prekida nogometa do 2022.

Predsjednik Uefe Aleksander Čeferin (Igor Kralj/PIXSELL)

Predsjednik Uefe Aleksander Čeferin (Igor Kralj/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Izvršni odbor UEFA-e ponovno će se sastati u četvrtak.
Europska nogometna federacija (UEFA) demantirala je pisanje pojedinih medija koji tvrde kako je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučila suspendiranje svih klupskih i reprezentativnih natjecanja do kraja 2021.

Jedan od vodećih brazilskih tjednika, Veja objavio je vijest, pozivajući se na svoj izvor, kako je WHO predložio UEFA-i prekid svih natjecanja do konca 2021. godine, što bi značilo i novu odgodu Europskog prvenstva.
Drastična mjera zaustavljanja nogometa navodno je predložena na video konferenciji između WHO-a i predstavnika UEFA-e i klubova nakon izlaganja dvoje epidemiologa s obrazloženjem da se na jesen može očekivati novi udar koronaviruisa u Europi.
- Svjetska zdravstvena organizacija je bila ozbiljna. Konferencija, koja je trebala trajati samo jedan sat protegnula se na više od dva i pol sata, a bilo je i vrućih tonova. Drastična mjera je predložena nakon izlaganja dvoje epidemiologa iz WHO, kazao je za magazin Veju jedan od sudionika sastanka.
Međutim, Europska nogometna federacija (UEFA) je u srijedu demantirala tvrdnje brazilskog lista koje su prenijeli brojni europski mediji.
Glasnogovornik krovne nogometne organizacije "Starog kontinenta" je potvrdio za Independent da WHO nije tražio obustavu nogometa do kraja 2021., a razgovori su u tijeku o tome kako se sezona 2019./20 može nastaviti kada je to sigurno moguće.
- To nije točno. WHO nikada nije preporučio da se nogomet više ne smije igrati do kraja 2021., poručili su iz UEFA-e. 
Izvršni odbor UEFA-e ponovno će se sastati u četvrtak, nakon što su u utorak putem videokonferencije održali sastanak s predstavnicima svih 55 saveza članova Uefe.
Na sastanku je ponovno snažno naglašena preporuka da se sva prvenstvena i kup natjecanja uspješno okončaju, ali Uefa će razmotriti izvanredne slučajeve ako se neka liga otkaže. Takve posebne situacije Uefa će razmotriti kada se razviju upute vezane za sudjelovanje u europskim natjecanjima.
Konzultantska kompanija KPMG procijenila je gubitak pet najvećih europskih liga na 4,1 milijardu eura ako se ne odigraju preostale utakmice tekuće sezone. Ako se ne bi igralo i iduće godine kolaps bi bio neizbježan.
Europa je do sada premašila 100.000 smrti zbog Covid-19. Na kontinentu je zabilježeno i više od milijun potvrđenih slučajeva. Italija, Španjolska, Francuska i Engleska, četiri nacije čije su nogometne lige među najjačim na svijetu su zemlje koje su najviše pogođene prema američkom sveučilištu Johnsu Hopkinsu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!