Udruge za zaštitu ljudskih prava traže od Fife 440 milijuna dolara

19.05.2022.

14:00

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Rarrarorro / Shutterstock

Amnesty International i druge udruge za zaštitu prava čovjeka pozvale su FIFA-u da izdvoji 440 milijuna dolara za kompenzaciju radnicima migrantima u Kataru za kršenje ljudskih prava tijekom priprema za Svjetsko prvenstvo 2022.

U pismu predsjedniku FIFA-e Gianniju Infantinu, udruge navode da bi svjetska krovna nogometna organizacija također trebala raditi s državom domaćinom na zaštiti prava radnika migranata u budućnosti.

- Kako bi ispravili niz zlouporaba počinjenih od 2010., kada je FIFA dodijelila prava domaćina Kataru bez potrebe za poboljšanjem zaštite rada, organizacije su pozvale FIFA-u da barem izjednači iznos od 440 milijuna dolara koje dijeli kao novčanu nagradu na Svjetskom prvenstvu, ističe Amnesty u priopćenju.

Izvješće Amnestyja na 48 stranica, Reality Check 2021, kaže da su prakse, poput zadržavanja plaća i naplaćivanja radnika za promjenu posla, bile raširene.

Katarska vlada je, odbacujući optužbe, rekla da je uvela razne reforme u posljednjih pet godina, uključujući novu nacionalnu minimalnu plaću i ukidanje izlaznih dozvola.

- Napredak koji je ostvario Katar je nepobitan. Fond za potporu i osiguranje radnika, koji je osnovala vlada radi isplate duga radnicima, isplatio je 110 milijuna funti (136,37 milijuna dolara) samo u posljednje dvije godine, priopćilo je katarsko ministarstvo rada.

U odgovoru na pismo, FIFA je rekla da procjenjuje prijedlog Amnestyja i provodi "proces bez presedana u odnosu na zaštitu uključenih radnika" te da surađuje s organizacijskim odborom i da je već isplatila brojne radnike.

- Kao dio napora Vrhovnog odbora da osigura otplatu naknada za zapošljavanje, radnici su od prosinca 2021. primili isplate od ukupno 22,6 milijuna dolara, uz dodatnih 5,7 milijuna dolara koje su angažirali izvođači, navodi se.

Svjetsko prvenstvo u Kataru održava se od 21. studenog do 18. prosinca. Hrvatska nogometna reprezentacija na SP-u će igrati u skupini F zajedno sa selekcijama Belgije, Maroka i Kanade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!