19:25 / 22.04.2020.

Autor: I.L./Hina

U Španjolskoj bez gledatelja dok se ne pronađe cjepivo

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Foto: - / -

Epidemiolozi u Španjolskoj pozivaju na zatvaranje stadiona sve dok se ne pronađe cjepivo protiv koronavirusa.
Epidemiolozi u Španjolskoj smatraju kako se nogometne utakmice u toj zemlji neće igrati pred publikom do kraja godine te pozivaju na zatvaranje stadiona sve dok se ne pronađe cjepivo protiv koronavirusa.

Španjolsko prvenstvo prekinuto je 13. ožujka, a zasad je nepoznato kada bi se moglo nastaviti. Premijer Pedro Sanchez u srijedu je rekao kako namjerava olabaviti mjere ograničenog kretanja stanovnika u drugoj polovici svibnja, no nije naveo detalje.

- Polako će olabaviti uvedene mjere ograničavanja kretanja stanovnika, no meni se čini da će Camp Nou ili Santiago Bernabeu tek na kraju biti otvoreni. Oni su posljednji u redu, rekao je Joan Ramon Villalbí, član Španjolskog društva liječnika (Sespas).

- Utakmica sa 100.000 ljudi nije problematična samo zbog gledatelja na stadionu, nego i zbog njihovog kretanja prema njemu. Javni prijevoz bio bi ogroman rizik za novo širenje virusa, dodao je u razgovoru za novine El País.

Španjolska je s 208.000 inficiranih stanovnika zemlja s najviše oboljelih u Europi. Posljednjih dana stopa rasta novooboljelih iznosi dva posto.

- To usporavanje je sporo, moguće je da će tijekom čitavog travnja blago usporavati, a vjerujem da ćemo i u svibnju i lipnju još uvijek biti u situaciji osjetnog širenja virusa, kaže Pere Godoy, predsjednik Španjolske udruge epidemiologa.

- Teško je u ovom trenutku uopće govoriti o nogometnim utakmicama jer bi njihovim održavanjem virus u trenutku mogao buknuti nanovo, dodaje.

La Liga, organizator prvenstva, nada se nastavku prvenstva u lipnju te završetku u srpnju iako bez publike. Do kraja je ostalo još 11 kola. Zasad još nije određen datum nastavka jer će konačnu odluku imati ministarstvo zdravstva.

Ministrica rada Yolanda Díaz rekla je prošli tjedan da će se turizam i industrija razonode posljednji otvarati, od ljeta do kraja godine. Sindikat nogometaša je AFE je poručio u srijedu kako se igrači ne žele vratiti na stadione dok god postoji opasnost od koronavirusa.

- Cjepivo bi bilo pravo rješenje. S obzirom na aktualni razvoj ne možemo ga očekivati unutar godine dana, ili godine i pol dana, počevši od siječnja, kazao je Godoy.

Villalbí kaže čak dvije godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!