U Kataru nova tehnologija za određivanje zaleđa

01.07.2022.

15:01

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: rarrarorro / Shutterstock

Tijekom ovogodišnjeg Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru (21. studenoga - 18. prosinca) koristit će se poluatomatska tehnologija za određivanje zaleđa, takozvani SAOT, objavila je FIFA.

SAOT obećava preciznije i brže oduke vezane uz zaleđa od dosadašnje VAR tehnologije. Sastoji se od niza kamera strateški pozicioniranih na stadionima i čipa koji će biti ugrađen u loptu. Ta je tehnologija već bila testirana na dva natjecanja tijekom proteklih sedam mjeseci, a do SP-a u Kataru održat će se još nekoliko provjera SAOT-a.

Radili smo na poboljšanju korištenja VAR-a, pogotovo na bržem donošenju odluka. Svjesni smo kako ponekada provjere traju predugo, pogotovo kada je u pitanju odluka o zaleđu. Testiranje novog sustava je bio veliki uspjeh i sigurni smo kako ćemo u Kataru imati vrlo vrijedno oruđe koje će pomagati sucima da donose ispravne odluke, kazao je predsjednik FIFA-ine komisije za suđenje Pierluigi Collina.

Usprkos uvođenju ove tehnologije, Collina inzistira kako će linijski suci i dalje biti odgovorni za odluke na terenu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!