13:46 / 21.03.2022.

Autor: I.L./HRT/Hina

Svesti listu potencijalnih kupaca na tri imena

John Terry

John Terry

Foto: John Sibley Livepic / Action Images via Reuters

Američka banka Raine Group koja nadgleda prodaju engleskog premijerligaša Chelseaja, svest će listu potencijalnih kupaca na tri imena, objavila je agencija Reuters.

Dosadašnji vlasnik Chelseaja, ruski oligarh Roman Abramovič, bio je prisiljen staviti klub na prodaju nakon ruske invazije na Ukrajinu, a prije nego što mu je britanska Vlada uvela sankcije i tako praktično u svoje ruke uzela kontrolu nad klubom.


Raine je postavio rok za predaju ponuda do 21 sat prošlog petka po lokalnom vremenu u Velikoj Britaniji. Neke su ponude javno obznanjene, ali prema dostupnim informacijama još ih je bilo mnogo koje su podnesene u tajnosti.

Neke su tek sad javno obznanjene, poput one globalne investicijske tvrtke Centricus sa sjedištem u Londonu, iza koje stoje suosnivač Nizar Al-Bassam i glavni operativac Garth Ritchie, obojica vlasnici godišnjih ulaznica za utakmice Chelseaja.

Britanski mediji su imenovali još nekoliko ponuđača, uključujući tvrtku Saudi Media, kojoj je na čelu Mohamed Alkhereiji.


Američka banka će svesti popis mogućih kupaca na tri imena, kad sve ponude budu zaprimljene, a što bi se trebalo dogoditi najkasnije do utorka.


Tada bi u sljedećih nekoliko tjedana potencijalnim kupcima bile izdane posebne licence uz vladino dopuštenje za prodaju iz kojeg će biti vidljivo da Abramovič od toga neće imati nikakvu financijsku dobit.


Nakon toga će potencijalni kupac morati proći još i test vlasnika i direktora klubova Premier lige, prije nego što proces preuzimanja bude završen. Test uključuje provjeru mogućih presuda za kriminalne radnje koje uključuju širok spektar nedjela, uključujući i namještanje ishoda utakmica.


U petak su javno obznanjene tri ponude: ona britanskog građevinskog poduzetnika Nicka Candyja, obitelji Ricketts koja je vlasnik Chicago Cubsa te zajednička ponuda nekadašnjeg predsjednika Liverpoola Martina Broughtona i čelnika Svjetske atletske federacije Sebastiana Coea.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!