16:06 / 18.11.2021.

Autor: HRT/Hina

Švedski klubovi potpisali peticiju za zaštitu radnika u Kataru

Radnici na jednom od novoizgrađenih stadiona u Kataru

Radnici na jednom od novoizgrađenih stadiona u Kataru

Foto: Hamad I Mohammed / REUTERS

Švedski prvoligaški i drugoligaški nogometni klubovi potpisali su peticiju Amnesty Internationala (AI) kojom se poziva krovni međunarodni savez FIFA da regulira uvjete za strane radnike na gradilištima nadolazećeg Svjetskog prvenstva u Kataru.

Peticija je potpisana u svih 32 prvoligaška i drugoligaška kluba, javlja njemačka novinska agencija dpa.


Udruga švedske elitne lige (SEF), koja uključuje klubove prvog i drugog razreda švedskog nogometa, podržala je peticiju AI potpisima direktora klubova, a njome žele podsjetiti FIFA da Katarani nisu značajnije promijenili ono što su obećali, samo godinu dana prije početka SP-a.


U svom najnovijem izvješću ovog tjedna, AI je napisao da Katar još uvijek nije ispunio obećanja o poboljšanju radnih uvjeta i okončanju izrabljivanja više od dva milijuna radnika-emigranata. AI je stoga FIFI simbolično pokazao crveni karton za nerad na ovom području i pozvao na potporu peticiji, na koju je danas SEF odgovorio potpisima 32 kluba.


- Nemamo utjecaja na Svjetsko prvenstvo u Kataru. Ali pritiskom na FIFU možemo pokazati da smo zabrinuti i da nas nije briga. FIFA bi trebala učiniti više na ovom području i preuzeti odgovornost, rekao je predsjednik SEF-a Jens Andersson u izjavi.


U Švedskoj je peticiju do danas potpisalo 20.000 ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!