Srna: Ponekad ne znam gdje sam, FIFA je uništila Šahtar!

04.10.2022.

12:32

Autor: HRT/Hina

Darijo Srna

Darijo Srna

Foto: NK Šahtar / -

Nekadašnji kapetan Vatrenih i legenda ukrajinskog Šahtara Darijo Srna dao je veliki intervju za španjolsku Marcu uoči velikog okršaja Šahtara i Real Madrida u Ligi prvaka. 

Srna danas obnaša funkciju sportskog direktora kluba, a od početka rata u Ukrajini redovno izvještava nogometni svijet o strahotama s kojima su suočeni Ukrajinci, a među njima i njegov Šahtar. 


- Ponosan sam na ovu momčad, oni su heroji za mene, rekao je Srna odmah na početku, istaknuo je kako mu je ovo već treći rat s kojim je suočen: Prvo Domovinski rat, pa u Donjecku 2014., a sada u cijeloj Ukrajini. 


Početak ruske invazije zatekao je momčad Šahtara u Kijevu, te je u tim prvim danima Srna dao velik doprinos u organiziranju evakuacije igrača, osobito stranaca: 


- Morali smo napustiti Donjeck, naš dom, naš stadion, naš sportski grad 2014. godine. Preselili smo u Kijev, i kad smo se prilagodili, započeo je novi rat. Teško je objasniti naš život od tada do danas. Mi smo klub bez sjedišta i to je najbolnije, poručuje Srna. 

Šahtar ove sezone utakmice Lige prvaka igra u Varšavi, a klub je igrao još i u Kijevu, Odesi, Harkivu: 


- Moja kćerka me zove i kažem joj da sam jedan dan u Kijevu, drugi u Londonu. Ponekad se probudim i ni sam ne znam gdje sam.


Igrači su neumorni: 


- Nakon treninga smo se autobusom vozili sedam-osam sati do Poljske jer letovi iz Ukrajine nisu dozvoljeni. Potom smo imali još četiri sata zrakoplovom. Imamo kompliciran život, ali niti jedan se igrač nije požalio ili rekao da je umoran.

Legendarnog vatrenog posebno je razočarala FIFA: 


- UEFA je preko Čeferina učinila sve što je mogla kako bi pomogla nama i ukrajinskom nogometu. FIFA nas je, s druge strane, uništila. Nije nas zaštitila ni u jednom trenutku. Da su Real Madrid, Sevilla, Barcelona ili Bayern bili u našoj situaciji, siguran sam da bi im brzo pomogli. Mi smo također momčad koja je dala puno europskom nogometu u posljednjih 20 godina. Volio bih da netko iz FIFA-e dođe u Ukrajinu, da bude s nama i s da osjeti kako je to živjeti sa sirenama i bombama.


Klub je oštećen za 150 do 200 milijuna eura od FIFA-e: 


-  Imali smo 14 stranaca čija je tržišna vrijednost bila između 150 i 200 milijuna eura kojima je dozvoljeno da odu na posudbe bez zamrzavanja njihovih ugovora. Solomon i Tete imali su još godinu i pol ugovora, otišli su u Fulham i Lyon, a kad se vrate, imat će samo još šest mjeseci i moći će otići besplatno. To je neprihvatljivo.

Osvrnuo se i na Modrića


- Luka je moj prijatelj. Ne znam hoće li igrati, ali sigurno ćemo se vidjeti u Madridu. Gledajući sa sportske strane to bi bilo dobro za Šahtar, ali me to ujedno žalosti jer bih želio da naši igrači imaju priliku igrati protiv Luke. On je najbolji na svijetu i od njega mogu puno naučiti.  Prije pet-šest godina na jednoj večeri sam mu rekao: ‘‘Ti si poput dobrog vina; što stariji, to bolji i skuplji‘‘. Luka je fenomen, primjer za sve. On je jedinstven. Hrvatska je potpuno drugačija momčad s Modrićem i bez njega.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!