Španjolska i Portugal žele s Ukrajinom domaćinstvo SP-a 2030.

09.11.2022.

13:11

Autor: I.L./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: AGIF / Shutterstock

Španjolska i Portugal koji zajednički žele biti domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva 2030. godine svojoj su kandidaturi pridružili ratom pogođenu Ukrajinu, rekao je u srijedu predsjednik Portugalskog nogometnog saveza.

- Naša kandidatura ima sve potrebno: infrastrukturu, iskustvo, odličan ljudski kapital. Iz tog kuta gledano, nudimo najbolju kandidaturu, izjavio je Fernando Gomes u razgovoru za španjolske novine Marca.

- Sada imamo dodatni posao vezan za uključivanje Ukrajine u našu kandidaturu, no temelji su dobro definirani pa je naš prijedlog odličan, dodao je.

Rusija je 24. veljače pokrenula invaziju na Ukrajinu, a zasad se ne nazire prestanak rata u toj zemlji na potpuno drugom kraju Europe u odnosu na Portugal i Španjolsku.

Kritičari smatraju da Portugal i Španjolska nastoje priključiti Ukrajinu kako bi njihova kandidatura dobila emotivnu dimenziju i tako stekla prednost u odnosu na druge zemlje koje također žele biti domaćini Svjetskog prvenstva za osam godina.

- Tvrdim vam da nije bilo takve kalkulacije kada smo donijeli odluku, rekao je Gomes. - Želja nam je integrirati Ukrajinu u jednu široku europsku kandidaturu, dodao je.

Trenutno postoje četiri kandidature za organiziranje tog najvažnijeg nogometnog turnira u svijetu. Južnoameričke zemlje Urugvaj, Argentina, Čile i Paragvaj zajednički žele biti domaćin, a također to zajedno žele učiniti Saudijska Arabija, Grčka i Egipat, te zasebno Maroko.

Za jedanaest dana počinje Svjetsko prvenstvo kojem je domaćin Katar, a zajednički domaćin Svjetskog prvenstva 2026. godine bit će Kanada, SAD i Meksiko.

Svjetska prvenstva održavaju se svake četiri godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!