15:48 / 19.03.2019.

Autor: A.M./Hina

SP u Rusiji najprofitabilnije u povijesti za FIFA-u

Ivan Perišić u polufinalu SP-a (Foto: Igor Kralj/PIXSELL)

Ivan Perišić u polufinalu SP-a (Foto: Igor Kralj/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Svjetsko prvenstvo u nogometu održano prošle godine u Rusiji najprofitabilnije je u povijesti nogometa za Svjetsku nogometnu organizaciju.
Svjetsko prvenstvo u nogometu održano prošle godine u Rusiji najprofitabilnije je u povijesti nogometa za Svjetsku nogometnu organizaciju, koja je u četverogodišnjem ulaganju u taj SP ostvarila neto dobit veću od 3,5 milijardi dolara, piše u FIFA-inom financijskom izvješću objavljenom na njezinom portalu.

U izvješću piše da je FIFA u Svjetsko prvenstvo u razdoblju od 2015. do 2018. godine uložila 1,82 milijarde dolara, a prihodi su iznosili 5,35 milijardi dolara.

Što se tiče domaćina, Rusije, njezina višegodišnja ulaganja u održavanje prvenstva iznosila su 10,56 milijardi dolara, dok je prihod iznosio oko 13,14 milijardi dolara.

Svjetsko prvenstvo održano je u lipnju i srpnju prošle godine u 11 ruskih gradova. U finalu je Francuska pobijedila Hrvatsku s 4:2.
Gledajući samo 2018. godinu, FIFA ju je, prema konsolidiranom financijskom izvješću, okončala s neto dobiti od 1,81 milijarde dolara, što je prvi pozitivni financijski rezultat nakon tri godine.

Najveće prihode FIFA je pritom ostvarila od televizijskih prava prijenosa, 2,54 milijarde dolara, a slijede marketinška prva od kojih je ostvareno 1,14 milijardi dolara.

Kod rashoda, najveći su oni za organizaciju natjecanja i događaja, u iznosu od 1,97 milijardi dolara, te za edukaciju i razvoj, 578,5 milijuna dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!