Slijede nam nikad uzbudljivije dodatne kvalifikacije za SP

17.11.2021.

08:46

Autor: HRT

Portugalski navijači

Portugalski navijači

Foto: Bernadett Szabo / REUTERS

Deset je europskih zemalja izborilo plasman na SP u Kataru nakon prvog kruga kvalifikacija. To su Hrvatska, Srbija, Španjolska, Njemačka, Danska, Francuska, Belgija, Nizozemska, Švicarska i Engleska. Za još tri mjesta borit će se 12 reprezentacija. 

Deset zemalja koje nisu uspjele osvojiti prvo mjesto u skupinama te još dvije koje su svoju "ulaznicu" dobile kroz Ligu nacija 26. studenoga doznat će svoje protivnike u dodatnim kvalifikacijama.


 Najzvučnija imena su Italija i Portugal, ove dvije reprezentacije sigurno su najveće iznenađenje s obzirom na to da su bili favoriti u svojim skupinama. Tu su još Poljska, Austrija, Švedska, Wales, Škotska, Rusija, Turska, Češka, Sjeverna Makedonija, Ukrajina. 

Dvanaest zemalja bit će podijeljeno u tri skupine iz kojih pobjednik ide na SP. Igra se jedna utakmica polufinala pa jedna finala. Domaćini polufinalnih utakmica bit će nositelji dok će se domaćin finala odlučiti ždrijebom. Nositelji su određeni kao šest najboljih drugoplasiranih iz prvog dijela kvalifikacija.


Polufinalne utakmice igrat će se 24. ožujka a finala će biti na rasporedu 29. ožujka. 

Afriku će na SP-u predstavljati pet reprezentacija, iz Azije će doći četiri ili pet (plus domaćin), a iz Sjeverne i Srednje Amerike i Kariba tri ili četiri. Iz Južne Amerike će biti četiri ili pet ekipa (zasad su sigurni Brazil i Argentina), a iz Oceanije jedna ili nijedna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!