16:09 / 14.04.2021.

Autor: I.L./Hina

Seedorf za kažnjavanje igrača koji pokrivaju usta rukom

Clarence Seedorf

Clarence Seedorf

Foto: Mike Egerton / PA Images/PIXSELL

- Igrače bi trebalo kažnjavati zbog pokrivanja usta rukom dok razgovaraju s protivnikom ili sucem, rekao je bivši nizozemski nogometni reprezentativac Clarence Seedorf (45) sudjelujući na virtualnoj raspravi Europskog vijeća o rasizmu na sportskim priredbama.

Komentari bivšeg veznjaka Ajaxa, Real Madrida, Milana i Intera uslijedili su nakon nedavnog incidenta u utakmici Europske lige između škotskog kluba Rangers i praške Slavije.

Branič Slavije Ondrej Kudela pokrio je usta kad je razgovarao sa suparničkim veznjakom Glenom Kamarom, koji ga je poslije optužio za rasistički komentar, što je češki igrač porekao.

UEFA je privremeno suspendirala Kudelu na jednu utakmicu otvorivši protiv njega disciplinski postupak zbog navodnog rasističkog zlostavljanja, a pod istragom je i Kamara zbog navodnog fizičkog napada nakon utakmice.

- Govorimo o sportu, on mora biti transparentan, pa zašto bih onda pokrivao usta ako trebam nešto reći svom protivniku, kazao je Seedorf.

- Ako razgovaram sa svojim trenerom ili suigračem i pokrijem usta, sve je u redu, ali kad se obratim sucu ili protivniku, u bilo kojem sportu, ne smijete pokriti usta. Ako to učinite, mora postojati sankcija, jer bismo trebali izbjegavati takvo ponašanje, rekao je.

Bivši nizozemski reprezentativac je kazao kako je tijekom karijere vidio situacije u kojima su igrači rukom prikrivali usta tijekom svađa.

- Vidio sam stvari s igračima koji su govorili i prekrivali usta tijekom utakmica. Bilo je rasističkih situacija i u posljednjih nekoliko tjedana ili mjeseci. Te se stvari mogu vrlo lako mogu otkloniti primjenom nekih pravila, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!