Samovojska se prisjetio dva finala Liverpoola i Real Madrida

28.05.2022.

16:57

Autor: I.L./T.D./HRT

Anton Samovojska

Anton Samovojska

Foto: Tomislav Dmejhal / HRT

Stručni komentator HRT-a Anton Samovojska prisjetio se finala Kupa prvaka iz 1981. godine i Lige prvaka iz 2018. godine te detalja koji su obilježili sudar velikana.

Anton Samovojska naglasio je kako je 1981. godina bila vrlo zanimljiva zbog niza detalja, ali jedan je stvarno bio nevjerojatan. Liverpool je pobijedio 1:0, a utakmicu je obilježio lijevi bek Liverpoola,

- Znam da je pogodak postigao lijevi bek Liverpoola Alan Kennedy, engleski reprezentativac. Mislim da je gol bio postignut u 81. minuti i taj Alan Kennedy je bio fenomenalan igrač, ali interesantna je njegova povijest. Kad je prvi put odigrao utakmicu za Liverpool, kad je debitirao, a to je bilo još tamo u 70-im godinama, nakon njegovog debija, na konferenciji za novinare, novinari su pitali Boba Paisleyja - kako biste komentirali današnji Kennedyjev nastup. On je odgovorio: Čini mi se da su ubili krivog Kennedyja. Alan Kennedy je takav loš nastup imao, da je Bob Paisley bio sav očajan zbog toga što se dogodilo. Međutim, sazrijevajući, Kennedy je došao do vrhunske točke, rekao je Samovojska za portal HRT-a u uvodu.

Prisjetio se nastupa Kennyja Dalglisha u finalu, za kojeg je rekao da ga je obožavao kao igrača.

- Jedan brzonogi napadač, dribler, ludi strijelac. Bio je kompletan igrač. Posjedovao je sve fenomenalno. U osamdeset i tamo nekoj minuti Bob Paisley mijenja Dalglisha! Mijenja Dalglisha! Ja sam bio sav izvan sebe. Kako je moguće? Kako može Dalglisha netko uopće mijenjati? Paisley je mijenjao zato što je čuvao rezultat, naglasio je Samovojska.

Samovojska je istaknuo kako su finale Lige prvaka 2018. godine obilježila dva detalja, zaista upečatljiva.

- Prvi detalj se dogodio u 31. minuti utakmice i tu je Sergio Ramos, u to doba apsolutno najbolji obrambeni igrač na svijetu, obavio je svoj prljavi posao i uništio najjačeg Liverpoolovog aduta, Moa Salaha. U 31. minuti mu je uklizao, srušio ga, Salah je pao i Sergio Ramos se s cijelim tijelom naslonio na Salahovo rame pa ga je pritisnuo dolje, puknuli su ligamenti, rekao je Samovojska te nastavio kako bez Salaha i sa Salahom, ni danas, a osobito u tom trenutku, Liverpool nije bio taj Liverpool.

- U nastavku se dogodila još veća tragedija Liverpoolu. Vratar, Nijemac Loris Karius, kojeg je Klopp doveo, a inače, itekako pazi kojeg će igrača dovesti, provjerava ga milijun puta, njega je gledao dugo godina u Bundesligi pa pretpostavljam da je znao da dovodi nekakvu kvalitetu jer mu je trebao vratar. Liverpool još nije imao vratara, Liverpool, nije imao posloženu obranu u tom trenutku, kako je danas posložena. Liverpool još nije bio onakav kakav bi trebao biti. I taj Karius je uprskao sve što je mogao u toj utakmici. To je bilo strašno. On je primao pogotke, to su bile grozne pogreške. Zvao sam ga Kvarius. Real je pobijedio 3:1 vrlo lagano. Interesantno da je u toj utakmici ključni igrač Reala bio Gareth Bale kojeg danas više u tom Madridu, ne da ga nitko ne voli, nego svi jedva čekaju kad će otići jer stalno živi na tribini, na ogromnoj plaći koju zarađuje. On je u toj utakmici postigao dva pogotka, rekao je.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!