Šahtar: Neće biti lako dobiti slučaj protiv FIFA-e

23.12.2022.

22:27

Autor: HRT/Hina

Igrači Šahtara u Pireju ogrnuti ukrajinskim zastavama

Igrači Šahtara u Pireju ogrnuti ukrajinskim zastavama

Foto: Louiza Vradi / REUTERS

Ukrajinski nogometni prvoligaš Šahtar pokrenuo je na Sportskom arbitražnom sudu (CAS) postupak protiv Međunarodne nogometne federacije (FIFA) zatraživši odštetu od 40 milijuna eura zbog odlaska stranih igrača usred rata u toj zemlji.

Međutim, izvršni direktor Šahtara Sergej Palkin rekao je u razgovoru za Associated Press kako će biti jako teško dobiti spor protiv FIFA-e.


Predstavnici ukrajinskog kluba smatraju kako su financijski oštećeni zbog odluka FIFA-e nakon početka ruske agresije na Ukrajinu. Naime, krovna nogometna organizacija je donijela odluku da strani igrači i treneri u Ukrajini imaju pravo do 30. lipnja ove godine suspendirati svoje ugovore, ako ne postignu dogovor sa klubom.


- Brojni strani igrači su tada napustili klub bez odštete. Klub želi vratiti izgubljenih 40 milijuna eura, a FIFA treba nadoknaditi štetu za koju je odgovorna, rekao je Palkin, dan nakon što je pomogao u predstavljanju slučaja kluba protiv FIFA-e na sudu u Lausannei.


Palkin je istaknuo kako se Šahtar bori protiv "najveće i najutjecajnije nogometne organizacije."


- Neće biti lako dobiti pozitivnu odluku. Ali važno je da se naši stavovi čuju. Ne želimo da europski klubovi koriste našu situaciju, to je najgori scenarij, rekao je Palkin.


U odvojenom, ali sličnom slučaju pred CAS-om, skupina ruskih klubova je također, osporila FIFA-ina pravila oko transfer.


Očekuje se kako bi CAS mogao donijeti presude sredinom siječnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!