14:40 / 02.03.2022.

Autor: HRT/Hina

Ribolovljev neće krenuti Abramovičevim putem

Kevin Volland, Aurelien Tchouameni i Aleksandr Golovin

Kevin Volland, Aurelien Tchouameni i Aleksandr Golovin

Foto: Eric Gaillard / REUTERS

Nakon što je Roman Abramovič zbog straha od sankcija prebacio vlasništvo Chelseaja jednoj zakladi, sve su oči uprte u još jednog Rusa, vlasnika jakog kluba iz Liga petice, predsjednika Monaca Dmitrija Ribolovljeva.

Francuski tisak navodi da je Ribolovljev nikako nije povezan s Putinovim režimom poput Abramoviča, te da vjerojatno neće prodavati francuskog prvoligaša.


Glavni dioničar i predsjednik Monaca Dmitri Ribolovljev službeno je nastanjen u Kneževini više od deset godina, ali ovaj vlasnik dva privatna aviona putuje svijetom, iz posla i iz zadovoljstva.


Njegovo posljednje javno pojavljivanje bilo je 23. veljače u Antigvi na Karibima, gdje je njegov brod, ClubSwan 125 Skorpios, osvojio RORC Caribbean 600 regatu u svojoj klasi. Ribolovljev je bio na brodu, daleko od nogometa, daleko od Rusije.


Službeno je napustio Rusiju 2010. nakon što je bio prisiljen prodati rođacima Vladimira Putina svoje udjele u Uralkaliju, globalnom kemijskom divu, čiji je većinski dioničar. Ribolovljev sada živi daleko od Rusije, a njegova bivša supruga i djeca već su se preselili u Švicarsku sredinom 1990-ih, dok njegovi roditelji sada također žive u Europi. Milijarder je Monako napravio svojom bazom.

Od 2010. ovaj kolekcionar remek-djela, vlasnik planinske kuće u Gstaadu, grčkog otoka Scorpio i luksuznih nekretnina u Sjedinjenim Državama, uvijek se trudio distancirati od visokih ruskih čelnika.


Pa ipak, njegovo se ime spominje na "Putinovom zakonu o odgovornosti", prijedlogu zakona američkog Kongresa koji navodi ruske državljane čija će imovina vjerojatno biti zamrznuta. Ribolovljev, koji se dugo nadao da će dobiti monaško državljanstvo, morao se zadovoljiti ciparskom putovnicom, a čini se da zasad neće imati problema u francuskom nogometu.


 Francuska liga je nedavno izjavila da "nije planirana nikakva pojedinačna mjera ili sankcija protiv ruskih ili bjeloruskih igrača, kao ni vlasnika klubova". 


Osim Ribolovljeva, još je jedan ruski biznismen uključen u monegaški sport. Riječ je o Alekseju Fedorisevu, novom predsjedniku košarkaškog kluba Monaca, koji igra u Euroligi. Fedoricev, koji ima i mađarsko državljanstvo, pokušao je krajem 2002. postati vlasnik nogometnog kluba Monaco, ali je tada princ Rainier stavio veto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!