19:37 / 04.01.2021.

Autor: Hina/HRT

Reprezentacija BiH bez izbornika zbog "apsurdne" situacije

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Situacija je staturano komplicirana i apsurdna, tako da je lako moguće da dosadašnji izbornik Dušan Bajević ni u utorak neće dobiti svog nasljednika.
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine nije u ponedjeljak dobila novoga izbornika i to zbog žestokih nacionalih podjela u Izvršnom odboru krovne nogometne organizacije susjedne zemlje, koji odlučuje o šefu struke nacionalne momčadi.

Kako objavljuju  bosansko-hercegovački mediji, članovi Izvršnoga odbora Nogometnoga saveza BiH sukobili su se oko dvojice kandidata, Bugarina Ivajla Peteva i legende 'zmajeva' Sergeja Barbareza. Peteva podržavaju srspki I hrvatski članovi Izvršnog odbora, a za Barbareza su bošnjački članovi.
Sjednica na kojoj je bila potrebna podrška dvotrećinske većina od 15 članova Izvršnoga odbora u ponedjeljak je prekinutam jer bošnjački članovi na čelu s aktualnim predsjednikom Saveza Elvedinom Begićem nisu htjeli sudjelovati u radu Povjerenstva saveza koje je trebalo predložiti kandidata. Povjerenstvo je prije sjednice Izvršnog odbora jednoglasno, ali bez bošnjačkih glasova,  odabrala bugarskoga stručnjaka Ivajla Peteva kao kandidata koji je predložen Izvršnom odboru.
No, Izvršni odbor nije dvotrećinskom većinom podržao prijedlog Povjerenstva te bi nova sjednica trebala biti održana u utorak, a za konačnu odluku više nije potrebna dvotrećinska većina već samo nadpolovična.
No, zahvaljujući posljednjoj promjeni statuta, najmanje jedan glas mora biti od predstavnika iz Nogometnog saveza Republike Srpske, a dva glasa od predstavnika iz Nogometnog saveza Federacije BiH (po jedan predstavnik iz Kantonalnog i Županijskog saveza). U BiH  se pod kantonalnim predstavnikom podrazumijeva član Izvršnoga odbora bošnjačke nacionalnosti, a  predstavnik županijskoga saveza hrvatske nacionalnosti.  
Situacija je staturano komplicirana i apsurdna, tako da je lako moguće da dosadašnji izbornik Dušan Bajević ni u utorak neće dobiti svog nasljednika.    
Budući predsjednik Nogometnog saveza BiH Vico Zeljković u ponedjaljak je žestoko optužio aktualnoga predsjednika Elvedina Begića za smišljene opstrukcije po nacionalnoj osnovi.
- Situacija je  katastrofalna. Aktualni predsjednik Saveza Elvedin Begić je kriv za propast današnje sjednice, jer nije želio da izbornik bude izabran. Begić je telefonski održao sastanak sa bošnjačkim članovima i rekao im da nije u interesu Bošnjaka da Petev bude izabran za izbornika ", kazao je Zeljković.
- I na prošloj sjednici Povjerenstva, kad smo dobili odvojena izviješća članova Stručnog povjerenstva Emira Spahića i Zvjezdana Misimovića, rekao sam da ne mogu podržati ni jedan prijedlog Misimovića. Ne mogu opet podržati nekoga tko laže i tko će opet poslije nekog vremena reći da ga se ništa nije pitalo, pravdao se Elvedin Begić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!