21:39 / 14.02.2020.

Autor: I.D.M./HRT

Reporter Sky Sportsa za HRT: UEFA je poslala važnu poruku!

Ilustracija (Reuters/Jason Cairnduff)

Ilustracija (Reuters/Jason Cairnduff)

Foto: - / REUTERS

Izbacivanje Manchester Cityja iz Lige prvaka na dvije godine odjeknulo je nogometnim svijetom.
Drakonska kazna UEFA-e i izbacivanje Manchester Cityja iz Lige prvaka na dvije godine odjeknula je nogometnim svijetom. Tim povodom naš novinar Ivan Dorian Molnar razgovarao je s Benom Ransomom, reporterom engleske televizije Sky Sports zaduženim za praćenje Manchester Cityja. Otkrio je da se engleski prvak ovome nije nadao te rekao da slijedi žalba Cityja i razdoblje velike neizvjesnosti.

Jeste li očekivali ovakvu odluku?

- Mislim da nitko u Manchester Cityju nije očekivao da će odluka javno biti obznanjena danas, a pogotovo da će kazna biti ovako drastična. Govorilo se unatrag šest mjeseci da City neće dobiti veliku kaznu, odnosno izbacivanje iz Lige prvaka, ali UEFA je rekla svoje i poslala veliku poruku. Dvije godine neigranja u europskim natjecanjima najveća je kazna koju je City mogao dobiti. Još uz to i 30 milijuna eura, svi su u klubu šokirani.

Za što je engleski prvak uopće optužen?

- Manchester City optužen je za falsificiranje visine primanja od sponzora, vlasnika, šeika Mansoura iz Abu Dhabija. Ako se sjetite, proces je pokrenut nakon što je Der Spiegel 2018. u javnost pustio elektroničku poštu i dokumente. City je ljut zbog činjenice da je UEFA pokrenula istragu na temelju, prema njima – nezakonito puštenih dokumenata u javnost. Također, razmišljali su tako da nema dovoljno dokaza da budu kažnjeni na takav način. Klub s Etihada već je najavio da će podnijeti žalbu Sportskom arbitražnom sudu. Smatraju da nisu krivi i ovo je za njih samo nastavak bitke s UEFA-om koju vode već nekoliko godina. Sada je sve podignuto na još višu razinu.

Što sada? Kada ćemo znati odluku za sljedeću sezonu?

- Teško je odmah reći, ne znam koliko će trajati žalbeni proces. Čini mi se logičnim da sve bude gotovo do kraja ove sezone, jer moramo znati ove sezone hoće li se sljedeće Manchester City moći natjecati u Ligi prvaka. Ako ne budu mogli, to znači da će petoplasirana momčad Premier lige, u ovom trenutku to mogu biti Sheffield United ili Tottenham – ići u Ligu prvaka, što bi također bila velika priča. Oni moraju znati, UEFA mora znati, ali najvažnije – Manchester City i Pep Guardiola što prije moraju znati.

Mnogi već govore da je ovo kraj Pepa Guardiole u Manchester Cityju. Teško je očekivati da će ostati u klubu koji ne igra Ligu prvaka.

- Jasno mi je zašto to odmah iskače. Rano je donositi zaključke, važno je vidjeti što će biti sa žalbom. Manchester City vjeruje da će uspjeti promijeniti odluku. Ako ne, Pep Guardiola mora vidjeti hoće li ostati sljedeće sezone. On ima veliku želju osvojiti taj trofej ovdje, možda to neće moći, a već su najavljene i promjene u momčadi – nova pojačanja za iduću godinu. Očekuje se dovođenje tri ili četiri igrača na ljeto uz novi veliki trošak, ako im ne mogu ponuditi igranje u Ligi prvaka, bit će to vrlo, vrlo teško. Kada vidite koliko je Liverpool jak, pitanje je želi li on taj izazov u ovim uvjetima.

Bilo je još klubova pod istragom UEFA-e, primjerice PSG...

- Da, istraživali su i njih, ali na kraju su optužbe odbačene zbog nedostatka dokaza o navodnim financijskim malverzacijama. Tako da nije samo Manchester City bio pod istragom. No oni su sada pod svjetlom reflektora i pitate se hoće li nakon ovog presedana UEFA početi još detaljnije istraživati druge klubove i njihova financijska izvješća. Naravno, to je teško dokazati, jer podsjećam, priča oko Manchester Cityja krenula je od Der Spiegela i njihovih ilegalno stečenih dokumenata prilikom hakiranja elektroničke pošte.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!