Prva profesionalna sutkinja u Japanu: Dobro je skrenuti pozornost na žene

01.08.2022.

16:23

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: roibu / Shutterstock

Japanka Yoshimi Yamashita postala je prva profesionalna nogometna sutkinja u povijesti svoje zemlje i to nekoliko mjeseci prije njezinog sudjelovanja na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

U svibnju je 36-godišnja Yamashita imenovana jednom od tri žene koje će suditi na sljedećem Svjetskom prvenstvu u studenom i prosincu u Kataru, uz Francuskinju Stephanie Frappart i Ruanđanku Salimu Mukansagu.

Yamashita je bila i prva sutkinja koja je vodila utakmicu u azijskoj Ligi prvaka prošlog travnja i prva koja je sudila u japanskom prvenstvu prošle godine.

- Dobro je skrenuti pozornost na žene. Cilj je da postane normalno kada žena sudi mušku utakmicu, izjavila je Yamashita.

Nakon potpisivanja ugovora s Japanskim nogometnim savezom, Yamashita je svoj prvi radni dan posvetila predavanju o svom poslu pred japanskim školarcima.

- Bila sam nervozna, ali i jako sretna što sam vidjela kako im oči svjetlucaju. Bilo mi je jako zabavno, poručila je prva profesionalna nogometna sutkinja u povijesti Japana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!