15:31 / 23.05.2020.

Autor: I.L./Hina

Primera dobila 'zeleno svjetlo' od 8. lipnja

-

-

Foto: - / -

Jedanaest kola prije kraja prvenstva vodi Barcelona s dva boda više od Real Madrida.
Španjolski premijer Pedro Sanchez dao je 'zeleno svjetlo' za nastavak španjolskog nogometnog prvenstva koje bi moglo krenuti od 8. lipnja.

Španjolski premijer je u subotnjem javnom govoru istaknuo kako se Španjolska polako vraća u normalan život nakon više od dva mjeseca potpune izolacije zbog pandemije koronavirusa. Između ostalog, najavio je i datum nastavka španjolskog nogometnog prvenstva - u tjednu oko 8. lipnja.

- Španjolska je učinila što mora, tako da se pred nama otvaraju novi horizonti. Došlo je vrijeme kada ćemo se moći vratiti svakodnevnim zadaćama. Od 8. lipnja vratit će se i nogometna liga, rekao je u televizijskom nastupu iz vladine palače.

- Španjolski nogomet ima masovnu podršku, ali to nije jedina aktivnost koja može nastaviti planirani put. Također, muzeji, kazališta... Moramo pokrenuti sve gospodarske aktivnosti, uključujući ugostiteljstvo i turizam, koji predstavljaju ogroman udio u zapošljavanju, naglasio je Sanchez.

Premijer je najavio da će turisti moći u srpnju bez ograničenja doći u Španjolsku.

- Osigurat ćemo da turisti budu sigurni u našoj zemlji. Morat će se poštivati opće higijenske upute, jer će turizam i dalje biti pod posebnom pažnjom.

- Najteža bitka je iza nas. Vidimo svjetlo na kraju tunela, ali moramo biti svjesni da je virus još uvijek među nama i da ga nismo u potpunosti iskorijenili. Odgovor španjolskog naroda bio je neodoljiv, nastavio Pedro Sanchez.

- Od ponedjeljka nadalje ponovo ćemo moći posjetiti prijatelje i rodbinu, trgovine će se otvoriti i ulice će zaživjeti. Mi smo korak prema pobjedi, stoga moramo i dalje slijediti upute i ponašati se odgovorno, dodao je španjolski premijer.

Nakon što je španjolsko prvenstvo prekinuto 12. ožujka, klubovi su počeli s individualnim treninzima 8. svibnja s najviše šest igrača na terenu u isto vrijeme uz poštivanje fizičkog distanciranje i ostalih zdravstvenih mjera.

Jedanaest kola prije kraja prvenstva na ljestvici vodi Barcelona s 58 bodova, dok je Real Madrid na drugom mjestu s dva boda manje.

S više od 24.000 potvrđenih slučajeva zaraze i oko 27.600 preminulih, Španjolska je jedna od najpogođenijih zemalja pandemijom koronavirusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!