08:36 / 20.04.2021.

Autor: I.L./Hina

Prijetnja koja potresa cijelu nogometnu piramidu

Ilustracija

Ilustracija

Foto: David Ramos / REUTERS

Kompletna nogometna obitelj mora biti jedinstvena u namjeri da zaustavi pokretanje Superlige, poručio je predsjednik Nogometnog saveza Crne Gore (FSCG) i bivša zvijezda Milana, Dejan Savićević.

On je u priopćenju istaknuo da FSCG u potpunosti podržava odluke Europske nogometne federacije (UEFA), Međunarodne nogometne federacije (FIFA), te nacionalnih saveza i nacionalnih liga koji su odlučni u stavu da za natjecanje takve vrste nema mjesta u europskom nogometu.

- Izdvajanje pojedinaca i odustajanje od zajedničke borbe predstavlja izraz pohlepe i želje za ostvarenjem što većeg profita kao glavne motivacije za bavljenje sportom. Zbog toga je stvaranje zatvorene lige projekt protiv kojeg se kompletna  nogometna zajednica mora boriti zbog očuvanja vrijednosti koje smo godinama zajednički stvarali, poručio je Savićević.

- Nogomet je od svog nastanka bio igra za sve, za male i velike, slabije i jače, siromašne i bogate. Nogomet je igra koja svima pruža iste izglede za dokazivanje, bez obzira na sve naše različitosti, dodao je Savićević.

Ekonomski interesi nekoliko klubova ne smiju imati prednost nad solidarnošću.

DFB

Njemački nogometni savez (DFB) je poručio kako ekonomski interesi nekoliko klubova ne smiju imati prednost nad solidarnošću koja se prakticira u nogometu.

- DFB se zauzima protiv koncepta europske superlige. U nogometu su atletske performanse u središtu svega. Upravo to određuje napredovanje i ispadanje, kao i natjecanja. Ekonomski interesi nekoliko klubova ne smiju imati prednost nad solidarnošću koja se prakticira u nogometu. Svaki će klub morati odlučiti želi li i dalje biti dio solidarnog nogometa u cjelini ili želi slijediti samo svoj sebični interesa, izvan UEFA-e i nacionalnih nogometnih saveza, bili su jasni iz DFB-a.

Predsjednik Ukrajinskog nogometnog saveza Andri Pavelko je također ustao protiv pokretanja Superlige.

- Europski nogomet se nastavlja razvijati kako bi organizirao još bolja europska natjecanja i sustav solidarnosti sa svim klubovima i nacionalnim savezima. Bilo koji drugi projekt ili odluka usvojena izvan ujedinjene nogometne zajednice izvan je pravila. Jedinstvo nogometne zajednice posebno je važno u ovom teškom trenutku kada pandemija Covid-19 još uvijek bjesni. Tako ćemo moći umanjiti njezin negativni utjecaj, prevladati sve poteškoće i postati jači, poručio je Pavelko na Facebooku.

Karl-Erik Nilsson, predsjednik Švedskog nogometnog saveza i dopredsjednik UEFA-e je na web stranici saveza poručio kako je tužan i razočaran.

- Ovo je žalosna inicijativa, tužan sam i jako razočaran što vrijednosti, smjernice i propisi koje imamo u nogometu na ovaj se način odbacuju. Ovo je prijetnja koja potresa cijelu nogometnu piramidu i uzdrmava sve u našem poslu, poručio je Nilsson.

Predsjednik Grčkog nogometnog saveza Theodoros Zagorakis je istaknuo kako "nogomet u Europi mora ostati u nadležnosti saveza i članova UEFA-e i ni u kojem slučaju ne smije parazitirati zatvorena liga koja bi narušila konkurenciju."

Predsjednik Rumunjskog nogometnog saveza Razvan Burleanu smatra kako osnivači Superlige ni na koji način nisu zainteresirani za strast navijača niti za ulaganja u vlastite akademije.

- Klubovi koji će se odlučiti za ovo natjecanje imaju isključivo financijske interese, stoga ne mislim da takvo natjecanje može biti srednjoročno i dugoročno uspješno, poručio je Burleanu.

Jakob Jensen, glavni tajnik Danskog nogometnog saveza je istaknuo kako je ovo loša ideja iz nekoliko razloga.

- Jedan od njih je zato što je nogomet san. Nema smisla stvarati zatvorenu ligu u kojoj je jedini cilj klubova zarađivati novac, smatra čelnik Danskog nogometnog saveza.

Dvanaest klubova ne može kontrolirati cijeli europski nogomet.

Davor Šuker

Dodajmo kako je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker za španjolske novine "Marca" kazao kako UEFA neće dopustiti osnivačima Superlige da kontroliraju nogomet u Europi.


- Iz UEFA-e nećemo dopustiti urušavanje nogometne piramide temeljene na solidarnosti među klubovima i među 55 europskih nogometnih saveza, izjavio je Šuker, član izvršnog odbora UEFA-a, europske krovne nogometne organizacije.


- Dvanaest klubova ne može kontrolirati cijeli europski nogomet, a to kažem iz svog igračkog iskustva. I to kao bivši igrač dvaju od tih klubova, Real Madrida i Arsenala, a sada i kao osoba koja upravlja Savezom, dodao je.


- Nogomet kakav poznajemo sada treba i dalje biti takav. Treba dopustiti malim klubovima i onima srednje veličine da se natječu protiv velikih te da ih pokušavaju pobijediti. To je sport kakvog svi želimo, a koji ne žele malobrojni vlasnici klubova, istaknuo je Šuker.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!