15:12 / 03.12.2018.

Autor: A.M./HRT

Preminuo čovjek koji je Barcelonu učinio velikom

Josep Lluís Núñez (Screenshot: FC Barcelona)

Josep Lluís Núñez (Screenshot: FC Barcelona)

Foto: - / -

Bivši predsjednik Barcelone Josep Lluís Núñez preminuo je u ponedjeljak u dobi od 87 godina.
Bivši dugogodišnji predsjednik Barcelone Josep Lluís Núñez preminuo je u ponedjeljak u dobi od 87 godina.

On je bio predsjednik katalonskog kluba od 1978. do 2000. godine, a izabran je na prvim demokratskim izborima za tu poziciju nakon što je okončana dugogodišnja diktatura Franca u Španjolskoj. Tijesno je pobijedio dvojicu protukandidata, a ostalo iz njegove vladavine, bio je najduže služeći čelnik katalonskog giganta u povijesti, je - povijest.

Nuneza, inače uspješnog poduzetnika i vlasnika građevinske tvrtke i lanca hotela, smatra se čovjekom koji je Barcelonu učinio onime što je danas, velikim i svjetski poznatim brendom, jer dotad je uvijek bila u debeloj sjeni Reala.

Za vrijeme njegove 22-godišnje vladavine Barca je sedam puta bila španjolski nogometni prvak, iako je na prvi domaći naslov morao čekati do 1985. godine, a ukupno je osvojila 27 nogometnih trofeja. Cijelo sportsko društvo skupilo je čak 175 trofeja, od čega košarkaška sekcija 26, a rukometna 50. Doveo je u nogometni klub veličine poput Maradone (1982.), a kasnije i Romarija, Stoičkova i Koemana. Godine 1988. imenovao je trenerom Johana Cruijffa, s kojim je osvojen povijesni prvi naslov prvaka Europe 1992. godine, ali i čak četiri uzastopna naslova državnog prvaka, od 1990. do 1994. godine. Više od svega, uveo je Barcelonu u moderno doba nogometa, učinio ju je financijski samoodrživom, izgradio je danas legendarnu omladinsku školu La Masiju i povezao je klub s navijačima. Kolika je bila transformacija kluba pod njegovim vodstvom govori podatak da je u prvoj sezoni pod njegovim predsjednikovanjem (1978./1979.) klupski budžet bio  817 milijuna pezeta, a u zadnjoj (1999./2000.) čak 17 i pol milijardi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!