16:01 / 27.02.2022.

Autor: HRT/Hina

Predsjednik FFF-a za izbacivanje Rusije sa SP 2022.

Slavlje Francuza

Slavlje Francuza

Foto: Alexander Hassenstein / REUTERS

Pritisak iz svijeta sporta na Rusiju se pojačava. Tako je predsjednik Francuskog nogometnog sveza (FFF) Noel Le Graet poručio kako bi Rusiju trebalo isključiti sa Svjetskog prvenstva 2022. godine.

Svijet sporta, a posebno nogometa, ne može ostati neutralan. Sigurno se neću protiviti isključenju Rusije, rekao je Le Graet za Le Parisien.


- To je nešto o čemu još nisam razgovarao s drugim savezima. Navijam za isključenje Rusije. Obično vjerujem da je sport tu kako bi pomirio ljude i ublažio napetosti. Ali ovo ide predaleko, poručio je predsjednik FFF-a.


Predsjednik Poljskog nogometnog saveza Cezary Kulesza objavio je na Twitteru da njihova reprezentacije ne misli igrati s Rusijom kvalifikacijsku utakmicu za Svjetsko prvenstvo.


Le Graet je pružio podršku Poljacima kazavši kako bi isto učinili i svjetski prvaci Francuzi.


- Jednostavno je i ne morate dugo razmišljati. Mi nikada ne bismo bili tamo. U ovim dramatičnim okolnostima, kako bi mogli razmišljati da igramo nogomet protiv ove zemlje, dodao je Le Graet.

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) do sada nije povukla niti jedan korak. Zadovoljila se time da je "zabrinuta" zbog "tragične i zabrinjavajuće" situacije. Na pitanje AFP-a u nekoliko navrata ovog vikenda, FIFA nije reagirala.


- Sve reprezentacije bi trebale slijediti naš primjer, pa ćemo vidjeti ima li FIFA hrabrosti dati Rusiji mjesto na Svjetskom prvenstvu. Mislim da nema, rekao je u subotu poljski vratar Wojciech Szczesny.


Njegov kapetan Robert Lewandowski, zvijezda Bayerna Münchena, na Twitteru je poručio kako "ruski nogometaši i navijači nisu odgovorni", ali da se "ne možemo pretvarati da se ništa ne događa.


Švedska vlada pozvala je u subotu na "bojkot sportskih veza" s Rusijom "sve dok traje invazija na Ukrajinu".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!