17:04 / 17.05.2021.

Autor: K.L./Hina

Predsjednik DFB-a službeno podnio ostavku

Fritz Keller

Fritz Keller

Foto: Maja Hitij / REUTERS

Predsjednik Njemačkog nogometnog saveza (DFB) Fritz Keller odstupio je u ponedjeljak s te dužnosti nakon što je jednog od svojih potpredsjednika usporedio s nacističkim sucem Rolandom Freislerom.

Keller, koji je preuzeo vođenje DFB-a u rujnu 2019. s obećanjem da će reformirati tu organizaciju pogođenu skandalom oko neregularnih plaća, ovu usporedbu je uputio svom potpredsjedniku Raineru Kochu.

- Kao što je i najavljeno odstupam s dužnosti predsjednika zbog potrebnog novog početka, naveo je Keller u izjavi.

On je prošli tjedan najavio da će odstupiti s dužnosti predsjednika nakon saslušanja pred DFB sportskim sudom. Keller je kazao i da njegova ostavka neće riješiti postojeće probleme DFB-a i hitno potrebnu potrebu za promjenom dok je on sam kada je bio predsjednik nailazio na "otpor i zidove" u naporima da reformira organizaciju s više od sedam milijuna registriranih članova.

- DFB se mora promijeniti. Mora povratiti vjerodostojnost, povjerenje u integritet i izvedbu, dodao je. - Promjena mora važan i potreban dio kratkoročne agende DFB-a.

Glavni tajnik DFB-a Friedrich Curtius, s kim se Keller borio za kontrolu unutar DFB-a, također odlazi i kao privremeni predsjednik ostaje Koch.

Keller je četvrti uzastopni predsjednik DFB-a pogođen skandalom, a njegov prethodnik Reinhard Grindel je morao 2019. podnijeti ostavku jer je primio luksuzni sat kao poklon od ukrajinskog poslovnog čovjeka. Grindelovi prethodnici Wolfgang Niersbach i Theo Zwanziger su bili predmetom istrage i optuženi su u Švicarskoj zbog isplata vezanih za dodjelu domaćinstva svjetskog prvenstva Njemačkoj 2006.
 
Njemačka i DFB su domaćini Europskog prvenstva 2024.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!