Pravna bitka oko Superlige: Prva odluka u korist UEFA-e

15.12.2022.

12:04

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Piotr Piatrouski / Shutterstock

Glavni odvjetnik Europskog suda pravde ocijenio je u četvrtak da je UEFA bila u pravu kada je zaprijetila sankcioniranjem klubova na inicijativu projekta Superlige.

Pravila nogometnih tijela UEFA-e i FIFA-e koja im daju pravo blokirati klubove da se pridruže novoj ligi i kazniti igrače koji to učine kompatibilna su s antimonopolskim zakonima EU-a, rekao je u četvrtak savjetnik europskog najvišeg suda glavni odvjetnik Athanasios Rantos.

- Pravila FIFA-e i UEFA-e prema kojima svako novo natjecanje podliježe prethodnom odobrenju kompatibilna su sa zakonom o tržišnom natjecanju EU-a, izjavio je Rantos na Sudu pravde EU (CJEU), najvišem europskom sudu.

Slučaj se odnosi na prošlogodišnji spor između UEFA-e i FIFA-e s jedne strane i Europske Superlige s druge strane koja je propala u manje od 48 sati nakon negodovanja navijača, vlada i igrača koji su prisilili Manchester United, Liverpool, Manchester City, Chelsea, Tottenham, Arsenal, Milan, Inter Milan i Atletico Madrid da se povuku. Ideju Superlige još uvijek podržavaju Real Madrid, Barcelona i Juventus. 

Iako se odluka CJEU-a ne očekuje prije početka 2023., suci često slijede zaključke nezavisnog odvjetnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!