Poznati gradovi i stadioni za Svjetsko prvenstvo 2026.

17.06.2022.

10:53

Autor: HRT/Hina

Svjetsko prvenstvo 2026.

Svjetsko prvenstvo 2026.

Foto: Jessica Alcheh- / USA TODAY Sports

Na svečanosti u Rockefeller centru u New Yorku Međunarodna nogometna federacija (FIFA) je predstavila 16 gradova koji će biti domaćini Svjetskog nogometnog prvenstva 2026. godine.

Svjetsko prvenstvo 2026. prvi put će se održati u tri zemlje, a domaćini će biti SAD, Kanada i Meksiko.


Prvi put na turniru će nastupiti čak 48 reprezentacija, čak 16 više nego ove godine na Svjetskom prvenstvu koje će ugostiti Katar.


SP će se igrati u 11 američkih gradova (Atlanta, Boston, Dallas, Kansas City, Los Angeles, Miami, Houston, New York//New Jersey, Philadelphia, San Francisco, Seattle), dva kanadska (Toronto, Vancouver) i tri meksička grada (Guadalajara, Mexico City, Monterrey).

- Prošli smo dug put u odabiru ovih 16 gradova. Ovo je povijesni dan za spomenute gradove, sva tri nogometna saveza, ali i FIFA-u, kazao je predsjednik krovne nogometne organizacije Gianni Infantino.


U konkurenciji su bili i Cincinnati, Denver, Edmonton, Nashville, Orlando i Washington D.C. / Baltimore, no oni su otpali.

- Oduševila nas je nenadmašna konkurentnost ovog selekcijskog procesa. Iznimno smo zahvalni ne samo 16 odabranih gradova, već i ostalih šest s kojima se veselimo nastavku suradnje i istraživanju dodatnih prilika za dobrodošlicu navijačima i timovima će sudjelovati, dodao je dopredsjednik FIFA-e i predsjednik Concacafa Victor Montagliani.


Većina stadiona ima kapacitet veći od 60.000 mjesta. Najmanji je BMO Field u Torontu koji prima 30.000 gledatelja, a nakon rekonstrukcije imat će 45.000 mjesta, a najveći je stadion Azteca u Mexico Cityju sa 87.523 mjesta. Još uvijek nije poznato gdje će se igrati finale.


- O tome još moramo raspraviti, napraviti analizu i donijet ćemo odluku kada dođe vrijeme, dodao je Infantino.

Gianni Infantino

Gianni Infantino

Foto: Asatur Yesayants / Shutterstock

Predsjednik FIFA-e je najavio kako će se prilikom slaganja gradova domaćina po skupinama razmišljati o udaljenostima, jer su neki gradovi udaljeni i više od 4.000 kilometara.


- U regiji kao što je Sjeverna Amerika, moramo imati to na umu, kako bismo osigurali da momčadi igraju u 'klasterima', gdje navijači ne moraju putovati na lude udaljenosti, baš kao i timovi, rekao je Infantino.

Meksiko je do sada bio dva puta domaćin a SP-a (1970, 1986), Sjedinjene Države jednom (1994), dok će ovo biti prvo domaćinstvo za Kanadu.


- SP 2026. bit će najveće do sada i ne može se uspoređivati ​​s prethodnim. Mislim da toga zemlje domaćini još nisu svjesne. Svjetsko prvenstvo u tri zemlje imat će ogroman utjecaj na cijelu regiju i širu nogometnu zajednicu, poručili su iz FIFA-e.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!