17:24 / 13.05.2020.

Autor: I.L./Hina

Pomoć stiže, ali uz uvjet da se ne troši na skupe igrače

Ilustracija (Nel Pavletic/PIXSELL)

Ilustracija (Nel Pavletic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Švicarska vlada je odlučila s 350 milijuna franaka pomoći profesionalne nogometne i hokejaške lige.
Švicarska vlada je odlučila s 350 milijuna franaka (oko 332,5 milijuna eura) pomoći profesionalne nogometne i hokejaške lige, uz uvjet da se taj novac ne troši na plaće igrača s visokim primanjima.

Vodstvo Švicarske nogometne lige još nije odlučilo hoće li biti nastavka prvenstva prekinutog početkom ožujka pandemijom koju je izazvalo širenje koronavirusa.

Natjecanja hokejaša na ledu je otkazano, kao i Svjetsko prvenstvo elitne skupine u ovom sportu, kojem je Švicarska ove godine trebala biti domaćinom.

- Ugroženi su temelji švicarskog sportskog sistema posljedicama koje je izazvala pandemija, kao što su kolaps u prodaji godišnjih i ostalih ulaznica, otkazivanje velikih i manjih sportskih natjecanja te otkazivanje sponzorskih ugovora, stoji u priopćenju švicarske vlade.

- Iskustva prethodnih ekonomskih i financijskih kriza nam pokazuju da je sport više i trajnije pogođen krizama nego što je to slučaj s ekonomijom.

Novac će klubovima biti isplaćen u formi zajmova, ali "federalni zajmovi ne smiju biti korišteni za financiranje iznadprosječnih plaća".

Vlada je stavila na raspolaganje još 150 milijuna franaka za druge sportove i rekreaciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!