16:22 / 24.01.2019.

Autor: A.M,/Hina

Policija službeno okončala potragu za Emilianom Salom

Navijači kluba FC Nantes odaju počast Emilianu Sali nestalom u avionu (EXPA/PIXSELL)

Navijači kluba FC Nantes odaju počast Emilianu Sali nestalom u avionu (EXPA/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Nakon tri dana prekinuta je potraga za nestalim zrakoplovom tipa Piper Malibu u kojem je bio argentinski nogometaš Emiliano Sala.
Nakon tri dana prekinuta je potraga za nestalim zrakoplovom tipa Piper Malibu u kojem je bio argentinski nogometaš Emiliano Sala. Aviom je nestao u ponedjeljak navečer iznad La Manchea na letu od Nantesa do Cardiffa, a ostaci zrakoplova još nisu pronađeni. - Sastali smo se da razmotrimo sve informacije i rezultate potrage koja traje od ponedjeljka. Unatoč najvećim naporima i pretraženom području od oko 2700 kilometara, pri čemu neka područja više puta, a pregledali smo i podatke s mobilnih telefona i satelitske snimke, nismo uspjeli pronaći nikakav trag letjelice, pilota ili putnika. Iza nas je više od 24 sata neprestane potrage, ukupno 80 sati letenja tri aviona i pet helikoptera. Uključena su bila i dva broda za spašavanje, a pomagali su i brodovi koji su prolazili te lokalni ribari. Nakon razmatranja dvih informacija, a znajući i kakva oprema za spašavanje je u zrakoplovu bila dostupna, donijeli smo tešku odluku o prestanku potrage, priopćila je policija.
U zrakoplovu, koji je s radara nestao na visini od 2000 stopa, bili su pilot David Ibbotson i 28-godišnji argentinski napadač koji se u Nantesu oprostio sa bivšim suigračima i krenuo prema Cardiffu, gdje je trebao nastaviti karijeru u članu engleske Premier lige.
Policija je izvjestila da nije pronađen bilo kakav trag koji bi upućivao na lokaciju nestalog zrakoplova te da, ako se ne pojave nove informacije, potraga službeno prestaje.
Voditelj luke u Guernseyju kapetan David Barker priznao je kako su izgledi da su Sala i pilot zrakoplova preživjeli "gotovo ravni nuli".
- Već je rečeno da su izgledi za preživljavanje u vodi vrlo mali, procjene su da se radi otprilike o tri sata. Vrijeme preživljavanja na splavi za spašavanje je duže, dodao je Barker.
Policija je u potrazi koristila satelitske snimke i podatke o korištenju mobilnog telefona. Sala je tijekom leta putem WhatsApp aplikacije poslao poruku u kojoj je pospanim i šaljivim tonom rekao kako mu se čini da je "u avionu koji se raspada." - Ako ne čujete nikakve vijesti od mene za sat i pol, ne znam hoćete li poslati nekoga da me traži, jer me sigurno neće pronaći... Tata, stvarno se plašim, rekao je Sala u glasovnoj poruci u kojoj se čuje i zvuk motora zrakoplova.
- Sve upućuje na tragičnu nesreću, izjavio je predsjednik Cardiff Cityja Mehmet Dalman te dodao: - Nastavit ćemo moliti se i nadati, ali moramo biti i realni te zaključiti da su znakovi uznemirujući.
U Nantesovom trening centru u četvrtak je istaknut veliki portret nasmiješenog Emiliana Sale, a poslijepodnevni trening će biti otvoren kako bi se i na taj način omogućilo navijačima da odaju počast napadaču koji je u prvom dijelu sezone postigao 13 pogodaka u dresu francuskog prvoligaša te se okupe u velikom broju u nadi da je Argentinac nekim čudom preživio i da će biti pronađen.
U srijedu navačer počast bivšem Nantesovom napadaču odao je i napadač Seville Wissam Ben Yedder. Nakon što je postigao pogodak u pobjedi svoje momčadi 2:0 protiv Barcelone u španjolskom Kupu kralja, francuski napadač je otkrio podmajicu s natpisom: - Mom bratu, budi snažan E. Sala.
Sala je u utorak trebao po prvi put trenirati s novim suigračima u Cardiff Cityju, koji je za njegov prijelaz iz Nantesa izdvojio oko 17 milijuna eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!