16:59 / 22.02.2022.

Autor: K.L./Hina

Policija: Nije bilo nereda ni privođenja u Sevilli

Navijači Dinama u Sevilli

Navijači Dinama u Sevilli

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Španjolska policija potvrdila je u utorak da je prošlotjedno gostovanje Dinama u Sevilli prošlo bez navijačkih nereda uz samo dva manja incidenta u gradu i jedan na tribini zbog kojih nitko nije bio uhićen.

U četvrtak je u Sevilli bilo oko 1200 Dinamovih navijača, uglavnom Bad Blue Boysa, koji su na stadionu Ramón Sánchez Pizjuán odgledali poraz hrvatskog prvaka od 1:3 u prvoj utakmici šesnaestine finala Europske lige.

- U Sevilli je boravio velik broj gostujućih navijača, no nisu pravili nerede po gradu. Dogodili su se samo manji incidenti, uobičajeni za nogometne utakmice kada doputuje toliko navijača, rekla je glasnogovornica španjolske policije za Hinu.

Večer uoči utakmice nekoliko je Dinamovih navijača tijekom međusobne svađe slučajno oštetilo izlog obiteljske papirnice "Papelería Ferrer" u centru grada.

Paula Ruiz, 27-godišnja prodavačica, radila je kada je oko 20.30 sati čula muške glasove, a zatim ispred ulaza vidjela otprilike desetoricu navijača Dinama kako se naguravaju s trojicom također Dinamovih navijača.

- Najednom, jedan od te trojice je gurnut i pao je na izlog papirnice, rekla je Ruíz dodajući da se uplašila, ali je ostala za pultom.

Korpulentni navijač nakon pada je ustao, pridržavajući se za izlog. - Na način kako se pridržavao, mislim da je bio u alkoholiziranom stanju, a također i ostali koji su sudjelovali u toj tučnjavi, izjavila je prodavačica.

Navijači su bili u tamnim majicama, s kapuljačama i bez Dinamovih obilježja, rekla je. Bili su vrlo kratko ošišani, gotovo obrijanih glava.

- Nisu mi ništa rekli, niti mi se obratili. Bavili su se sobom, svojim sukobom, a onda se razišli, napomenula je.

Desetorica su krenula lijevom stranom ulice Sierpes, kojom se nižu trgovine i tek pokoji kafić, a ona trojica krenula su desnom stranom.

- Sve je trajalo samo nekoliko minuta premda su mi se činile kao vječnost, rekla je Ruiz koja je zatim nazvala policiju.

Premda su neki mediji izvijestili da je izlog bio razbijen, ondje je bila samo manja crta gdje je staklo napuklo. Na njemu kao niti na tlu nije bilo krvi. Policija je stigla za nekoliko minuta te zaustavila mladiće.

- Ništa se ozbiljnije nije dogodilo, rekao je pripadnik policije na terenu. - Slučajno su u alkoholiziranom stanju oštetili izlog, dodao je.

Nitko od Dinamovih navijača nije bio uhićen.

Prilikom pada navijač je oštetio materijal koji se nalazio unutar izloga, uglavnom nalivpera, rekla je vlasnica papirnice. Štetu na materijalu, koju procjenjuje na 280 eura te promjenu stakla, platit će osiguranje.

Idući dan je oko 20-ak navijača bilo u jednom kafiću, a kada su neki od njih odlazili noseći čaše, konobar im je rekao da ih ostave. Nakon toga su ga udarali šakama prilikom čega je zadobio lakše ozljede i zatražio liječničku pomoć, rekao je policajac četiri sata nakon incidenta, dok je dežurao na ulici. Vlasnik tada, prema riječima dvojice policajaca, nije prijavio događaj.
 
Kafić "nije bio demoliran" kao što su izvijestili neki mediji, rekli su policajci pozivajući se na informaciju svojih kolega.

Tijekom utakmice policija je intervenirala pendrecima na tribini s Dinamovim navijačima. Jedan Bad Blue Boys, koji tvrdi da je bio blizu, rekao je kako se to nepotrebno dogodilo zbog "loše reakcije policije".

- Neki navijači u prvom redu su držali noge na ogradi blizu policije, a nakon što su se oglušili na poziv da ih maknu, jedan je policajac izvukao pendrek i počeo udarati navijače, rekao je taj Bad Blue Boys te dodao da je drugi policajac smirivao kolegu. - Tada je već bilo kasno jer su navijači izazvani pendrečenjem odgovorili na napad, dodao je i zamolio za anonimnost.

Policija se nije posebno osvrnula na tu intervenciju na tribini te je poručila kako je "imala pod kontrolom cijelu situaciju" tijekom cjelokupnog boravka Dinamovih navijača u Sevilli. Kažu kako je bilo i mnogo policajaca u civilu nakon što im je hrvatska policija dojavila da je doputovalo "400 radikalnih navijača" sklonih incidentima.

Godine 2016. nekoliko se desetaka Dinamovih navijača, tada u suprotstavljenim frakcijama, ondje potuklo uoči utakmice Lige prvaka. Tih podjela više nema.

- Većina nas je došla uživati u lijepom gradu, suncu i utakmici, a tako je bilo, rekao je drugi Bad Blue Boys također zamolivši za anonimnost.

S obzirom na to da je utakmica imala status visokog rizika, glasnogovornica policije kaže da je sve dobro prošlo.

- Osim tih incidenata, uobičajenih kada navijači previše popiju, nije srećom bilo ničega. U konačnici smo zadovoljni kako je sve prošlo, rekla je.

Španjolska je policija ranije izvijestila da je u startu spriječila dogovoreni sukob manje grupe radikalnih Bad Blue Boysa i domaće skupine Biris koji su bili u kontaktu putem društvenih mreža. Nije otkrila gdje je moglo doći do obračuna, no rekla je kako Sevillini radikali nisu dobro organizirani te da španjolska policija ima veliko iskustvo u sprečavanju navijačkih nereda.

U centru grada nije bilo okupljanja Sevillinih navijača, niti su prolazili ljudi s klupskim obilježjima. Brojni Dinamovi navijači bili su pak obučeni u crno i nisu nosili klupska obilježja ni u gradu ni na tribini.

Uzvratna utakmica igra se u četvrtak u Zagrebu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!