17:46 / 09.12.2020.

Autor: K.L./Hina

Pola moldavskih klubova namještalo utakmice

Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)

Foto: - / -

Pola klubova elitnog razreda moldavskog nogometa uključeno je u namještanje utakmica, a četiri osobe su privedene.
Pola klubova elitnog razreda moldavskog nogometa uključeno je u namještanje utakmica, a četiri osobe su privedene, objavili su Europol i moldavski dužnosnici za borbu protiv korupcije.

- Vjeruje se da su čelniici klubova, treneri, menadžeri, nogometaši i ostali posrednici dio mreže, poručili su iz Europola.
Ova velika korupcijska shema odnosi se na pola nogometnih klubova (5 od 10) u najvišoj ligi, a vjeruje se da je tijekom posljednjih pet mjeseci gotovo 20 nogometnih utakmica bilo namješteno. 
Kriminalci bi utjecali na ishod utakmica i kladili se uglavnom na azijskom tržištu. Oklade su iznosile između 10.000 i 20.000 eura za pojedinu utakmicu, a kriminalna dobit procjenjuje se na 600.000 eura.
Za sada su uhićene četiri osobe, pretražene su 34 kuće i ured jednog kluba, a zaplijenjeno je 20 mobilnih telefona, te dokumenti i bankovne kartice.
Moldavski Nacionalni centar za borbu protiv korupcije sumnja na 11 osoba koje su podmićivale igrače i namještale rezultate utakmica. Lokalne nogometne vlasti odbile su komentirati.
Europol je kriminalistička obavještajna agencija Europske unije čija je zadaća pomagati tijelima za provedbu zakona u državama članicama EU-a u borbi protiv teških međunarodnih zločina i terorizma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!