12:18 / 12.12.2018.

Autor: A.M./Reuters

Pod pritiskom FIFA-e i UEFA-e propala utakmica La Lige u Miamiju

Lionel Messi

Lionel Messi

Foto: - / -

Planovi za odigravanje službene utakmice španjolskog prvenstva između Barcelone i Girone u Miamiju 26. siječnja definitivno su "pali su u vodu" odustajanjem Barcelone.
Planovi za odigravanje službene utakmice španjolskog prvenstva između  Barcelone i Girone u Miamiju 26. siječnja "pali su u vodu" nakon otpora Španjolskog nogometnog saveza, UEFA-e i FIFA-e, a "zadnji čavao" zabila je službenim odustajanjem Barcelona.

"Potpuna komercijalizacija sporta je u SAD-u razumljiva i općeprihvaćena, no u Europi, iako je neki priželjkuju, teško će ići preko nekih granica", rekao je Spencer Harris, asistent na Sveučilištu Colorado u izjavi Reutersu.

Iako veliki klubovi igraju dosta predsezonskih utakmica u SAD-u, odigravanje natjecateljskog susreta je "drugi par rukava".

"FIFA je za komercijalizaciju igre, ali za nju to je i pitanje politike i obrane teritorijalnih prava nacionalnih asocijacija. Bez toga, uslijedio bi kaos", smatra Harris.

La Liga je potpisala 15-godišnji ugovor s kompanijom Relevent Sports, po kojemu bi se jedna ligaška utakmica svake sezone igrala na teritoriju SAD-a. La Liga to vidi kao priliku za širenje brenda, a projekt je i osobna borba predsjednika La  Lige Javiera Tebasa.

Tako je prošlog tjedna La Liga tužila Španjolsku nogometnu federaciju zbog zabrane odigravanja. Bez obzira na ishod tužbe potvrdila je da će ustrajati na dugoročnoj strategiji igranja utakmica izvan Španjolske, a dodaju i da Barcino povlačenje ne utječe na ugovor s Relevent Sportsom za promociju španjolskog nogometa na sjevernoameričkom kontinentu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!