19:38 / 12.01.2022.

Autor: A.M./Hina

Pobunjenici ubili vojnika u gradu u kojem su četiri reprezentacije

Navijač u Kamerunu

Navijač u Kamerunu

Foto: Thaier Al-Sudani / REUTERS/TPX IMAGES OF THE DAY

Separatistički pobunjenici u srijedu su ubili vojnika tijekom napada na grad Bueu na zapadu Kameruna u kojem se nalaze četiri nogometne reprezentacije koje nastupaju na afričkom Kupu nacija.

Glasnogovornik vojske nije odgovorio na Reutersov zahtjev za komentar.


Afričko prvensto je počelo u nedjelju u Kamerunu usprkoj bojazni, posebno u zapadnim regijama gdje već godinama traje separatistička pobuna koja želi uspostaviti otcijepljenu državu pod nazivom Ambazonia.


Reprezentacije Malija, Gambije, Tunisa i Mauritanija iz skupine F nalaze se upravo u Buei u jugozapadnoj regiji, gdje su se dogodili brojni sukobi između vojske i pobunjenika.


- Vojnik je ubijen od improvizirane eksplozivne naprave tijekom napada u kojem su pobunjenici razmijenili paljbu s vojskom unutar grada, rekao je Cho Ayaba, čelnik pobunjeničkih obrambenih snaga Ambazonije.

- Naše snage pokrenule su napad u kojem je ubijen jedan vojnik. Sestrinska snaga poznata kao Mountain Lions također se upustila u jednosatnu borbu s vojskom, rekao je Ayaba za Reuters.


Cilj je, rekao je Ayaba, poremetiti pripreme za dvije utakmice skupine F koje se igraju u srijedu u Limbeu, primorskom gradu udaljenom oko sat vremena vožnje južno od Buee.


Odvjetnik za ljudska prava sa sjedištem u Buei Akem Kelvin Nkwain potvrdio je da su naoružani ljudi ušli u grad, otvorili vatru i upotrijebili eksplozivne naprave.


Pobunjenici sa zapada zemlje i engleskog govornog područja bore se od 2017. u znak prosvjeda protiv, kako kažu, njihova marginalizacija od strane vlade francuskog govornog područja.


U sukobima je ubijeno najmanje 3.000 ljudi, a gotovo milijun je prisiljeno na bijeg.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!