Petnaest nogometaša Premier lige palo na dopinškim testovima, nitko nije suspendiran

17.04.2022.

15:02

Autor: M.M./HRT

Petnaest nogometaša Premier lige palo na dopinškim testovima

Petnaest nogometaša Premier lige palo na dopinškim testovima

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Najmanje 15 nogometaša Premier lige palo je na dopinškim testovima u razdoblju od 2015. do 2020. godine, međutim, nitko nije suspendiran, piše Daily Mail.

Dvanaest njih bilo je pozitivno na zabranjene tvari za poboljšanje učinka, a jedan slučaj se još istražuje pet mjeseci nakon učinjenog testa.

Ukupno 88 nogometaša iz Engleske, Walesa i Škotske palo je na doping testovima od 2013. do 2020.

Desetak slučajeva bilo je pozitivno na amfetamin i tri nalaza triamcinolona. Slučajevi Premier lige također su uključivali četiri pozitivna na stimulans Ritalin i jedan na pojačivač testosterona ljudski korionski gonadotropin (HCG). Preostali su bili pozitivni na steroide prednizolon i derivat, kao i diuretik indapamid, koji može pomoći pri gubitku težine i služiti kao maskirno sredstvo za druge zabranjene tvari.

Niti jedan od slučajeva iz Premier lige nije doveo do suspenzije, a iz Britanske antiidopinške agencije (UKAD) kažu da je razlog u većini slučajeva bilo slučajno unošenje supstance u organizam ili korištenje u terapeutske svrhe.

Petnaest od 24 igrača koji nisu bili u Premijer ligi završilo je sa zabranom u rasponu od tri mjeseca do četiri godine.

UKAD je odbio navesti 49 od 88 slučajeva, pozivajući se na činjenicu da Svjetska antidopinška agencija brani neke supstance koje engleski savez dopušta. Ostali razlozi za skrivanje podataka uključivali su zaštitu maloljetnika te da bi objavljivanje informacija moglo ugroziti istražne radnje UKAD-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!