Peleov suigrač Mirko Liverić: Tko ga je imao čast gledati, zna da je bio najveći

04.01.2023.

11:13

Autor: Željko Kapelari/Radio Zadar/HRT

Pele i Mirko Liverić

Pele i Mirko Liverić

Foto: Mirko Liverić, privatna arhiva / -

Legendarni brazilski nogometaš Pele pokopan je jučer na groblju Memorial Necropole Ecumenica iznad grada Santosa. U Zatonu kraj Zadra pronašli smo idealnog sugovornika da nas malo vrati u prošlost i prisjeti kakav je igrač bio legendarni Brazilac. 

Danas 69-godišnji Mirko Liverić bio je igrač New York Cosmosa kada je u taj klub 1975. iz Santosa stigao Pele, tada već trostruki prvak svijeta.

- I danas se dobro sjećam njegovog dolaska u klub. Suigrači i ja nismo bili sigurni dolazi li Pele ili George Best. Prvo što je napravio kada je došao, kao veliki džentlmen, svima nam je pružio ruku i zagrlio nas, rekao je u uvodu Liverić u razgovoru za Radio Zadar.

- Bio je pravi profesionalac i jako dobar suigrač, vrlo strpljiv i smiren na terenu i uvijek spreman pomoći. Naglasio bih da Pelea nije učinilo Peleom samo ono što je on bio na terenu, već i ono što je bio izvan njega. Dobro se sjećam njegova odgovora na pitanje jednog novinara što ga čini najboljim igračem na svijetu. Pele je odgovorio da je to dar od dragoga Boga. Bio je veliki vjernik i svoj je talent pripisivao Božjem daru.

Momčad New York Cosmosa

Momčad New York Cosmosa

Foto: Mirko Liverić, privatna arhiva / -

A na terenu je bio…

- Apsolutno najveći nogometaš svih vremena. S loptom je mogao sve, a izvedbu škarica je doveo do toga da su za njega bile normalan udarac, a ne nešto što igračima slučajno pođe za nogom kao danas. Tko ga je imao čast gledati, zna da je on bio najveći, ali mene je najviše oduševilo to koliko je, unatoč planetarnoj popularnosti, bio jednostavan i dobar čovjek. Upravo je u tome bila njegova veličina. Puno sam naučio od njega i na terenu i van njega, rekao je Liverić.

Više pročitajte na stranicama Radio Zadra

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!