Pandemija najteže pogodila Bundesligu

24.08.2021.

14:13

Autor: I.L./HRT/Hina

default error photo

Mjere zatvaranja su u pet velikih europskih liga u posljednje dvije sezone, zbog pandemije Covida-19, uzele klubovima 2,5 milijardi eura prihoda "na dan utakmice".

Od proljeća 2020. natjecanja su na neko vrijeme bila prekinuta, a ona prvenstva koja su nastavljena završena su pred praznim tribinama, smanjivši za 27 posto broj utakmica s publikom u sezoni 2019./2020. u Engleskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Italiji i Francuskoj, navodi se u studiji revizorske kuće KPMG.


To je dovelo do "značajnog pada, od oko 500 milijuna eura u kumulativnom prihodu na dan utakmice (ulaznice, sponzori, trgovina, ugostiteljstvo), na 1,9 milijardi eura" rezultati su studije.


Utjecaj se najviše osjetio u Bundesligi koja ima najveći prosječni broj gledatelja po utakmici na svijetu (42.000) i koja je bilježila gubitak od 157 milijuna eura, dok je Ligue 1, s prosjekom posjećenosti od 23.000 gledatelja po utakmici, izgubila tri puta manje (48 milijuna EUR).


Na klupskoj razini, i u apsolutnom iznosu, najviše su izgubili Barcelona i Real Madrid, s gubicima od 39 i 35 milijuna eura. Zbog toga su njihovi prihodi iznosili 136 milijuna eura i 120 milijuna eura.


Za sezonu 2020./2021., koja se gotovo u potpunosti odvijala s praznim tribinama u pet zemalja, KPMG očekuje kumulativni gubitak od "više od 2 milijarde eura" za ovu financijsku godinu.


Revizorska kuća vjeruje da će sezona koja je tek započela ponuditi samo djelomičan povrat ovih gubitaka.


Što se tiče pandemijskih mjera, okviri su različiti od zemlje do zemlje pa tako Engleska dopušta stadione punog kapaciteta, dok Španjolska dopušta popunjenost od samo 40, a talijanska Serie A 50 posto.


Druge mjere, poput zabrane prodaje hrane i pića u Španjolskoj, također bi mogle utjecati na klupske prihode, jer će teži protokoli za ulazak na stadione i potrebne pogodnosti predstavljati dodatne troškove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!