08:45 / 03.02.2022.

Autor: HRT/Hina

Pandemija europske klubove stajala sedam milijardi eura

Koronavirus kod nogometaša

Koronavirus kod nogometaša

Foto: Ilustracija/Marko Lukunic / Pixsell

Pandemija COVID-a europske klubove stajala je sedam milijardi eura u dvije godine, pokazala je studija UEFA-e. Studija je provedena na 724 kluba u 54 prvoligaška natjecanja.

Prvoligaški klubovi izgubili su četiri milijarde eura u 2021., a godinu prije tri milijarde. Većina gubitaka pripisuje se praznim stadionima pa je tako prihod od prodaje ulaznica u sezoni 2020./2021. pao 88 posto. 


Prihodi od sponzorskih ugovora manji su za 1,7 milijardu eura, a 900 milijuna eura je manjak od prava na TV prijenose. Također, prihodi od igračkih transfera pali su za 40 posto. 


Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin rekao je da ima razloga za optimizam jer se navijači vraćaju na stadione. 


- U posljednje dvije godine naučili smo lekciju da solidarnošću i zajedničkim radom europski nogomet može prevladati egzistencijalne izazove kao što je pandemija. Ova studija pokazuje nam i izazove koji nas čekaju nakon pandemije. No, bez obzira na to hoće li pandemija ostati ili nestati, europski nogomet ostat će snažan, stabilan i ujedinjen u 2022., rekao je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!