13:56 / 08.11.2021.

Autor: HRT/Hina

Od siječnja 2022. na britanskim stadionima ponovno stajaća mjesta

Ilustracija: Navijači

Ilustracija: Navijači

Foto: Craig Brough / REUTERS

Pet klubova koji se natječu u engleskom Premiershipu i Championshipu, Manchester United, Tottenham Hotspur, Manchester City, Chelsea i Cardiff City, dobili su dopuštenje za korištenje stajaćih mjesta na svojim stadionima od 1. siječnja 2022., izjavio je u ponedjeljak britanski ministar sporta Nigel Huddleston.

Pred više od 25 godina propisano je da svi stadioni klubova koji su se natjecali u najboljim engleskim ligama moraju imati samo sjedeća mjesta. To je bila posljedica istrage o tragičnim događajima na stadionu Hillsborough, na kojem je 1989. zbog prenapučenosti na tribini predviđenoj za Liverpoolove navijače poginulo 97 osoba.


- Zadovoljstvo mi je odobriti licencu za ovih pet klubova koji će u drugom dijelu sezone na svojim stadionima imati sigurna stajaća mjesta. Sad je pravo vrijeme da se na pravi način testiraju sigurna stajaća mjesta u Premier ligi i EFL Championshipu, uoči odluke o široj primjeni, izjavio je Huddleston u priopćenju.

- Navijači zaslužuju različite mogućnosti za uživanje u utakmicama i s velikim ću zanimanjem promatrati napredak u ovom pokusnom razdoblju, dodao je britanski ministar sporta.

Pokusno razdoblje će pratiti istraživanje o čijim će rezultatima ovisiti hoće li britanska vlada od sljedeće sezone dopustiti širu primjenu stajaćih mjesta koja će morati zadovoljavati propisane sigurnosne standarde.


Predsjednik Tottenham Hotspura Daniel Levy s oduševljenjem je prokomentirao ovu odluku za koju je već duže vrijeme lobirao kod predstavnika britanske vlasti.


Ovo daje mogućnost izbora navijačima koji će dolaziti na utakmice, bilo da se radi o domaćoj ili gostujućoj momčadi, a velika većina naših navijača podržava ovaj koncept, izjavio je Levy.


Prva utakmica na kojoj će navijači moći odlučiti gledati dvoboj sa stajaćih mjesta bit će okršaj Chelsea - Liverpool na Stamford Bridgeu 2. siječnja.


Liverpool se nije našao među pet klubova koji će sudjelovati u pokusnom razdoblju, jer već samoinicijativno provodi pokusno istraživanje primjene stajaćih mjesta u dva sektora na Anfieldu, a rezultate će analizirati na kraju sezone.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!