17:33 / 27.02.2018.

Autor: I.L.K./Hina

Novi sustav kvalifikacija, hrvatski prvak u 2. pretkolu Lige prvaka

Uzvratna utakmica doigravanja za ulazak u Ligu prvaka, HNK Rijeka - FC Olympiacos (Igor Kralj/PIXSELL)

Uzvratna utakmica doigravanja za ulazak u Ligu prvaka, HNK Rijeka - FC Olympiacos (Igor Kralj/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

UEFA je predstavila promjene u kvalifikacijskom sustavu za Ligu prvaka i Europsku ligu, koje će se primjenjivati već od sljedeće sezone.
Europski nogometni savez (UEFA) predstavio je promjene u kvalifikacijskom sustavu za Ligu prvaka i Europsku ligu, koje će se primjenjivati već od sljedeće sezone.

U skupine Lige prvaka izravno će se plasirati 26 klubova, dok će šest klubova doći iz kvalifikacijskog dijela, četiri "rutom prvaka", kojoj će se od 2. kola priključiti prvak Hrvatske, te dva "ligaškom rutom".

Renovirana struktura kvalifikacija za Ligu prvaka i Europsku ligu napravljena je prema koeficijentima nacionalnih saveza za sezonu 2016./17. Prva četiri saveza (Španjolska, Njemačka, Engleska, Italija) dat će po četiri kluba, ukupno 16, za grupnu fazu Lige prvaka. Sljedeća dva saveza (Francuska, Rusija) dat će po dva predstavnika, dok će po jednog predstavnika izravno u skupinama Lige prvaka imati Portugal, Ukrajina, Belgija i Turska.

Njima još valja pridodati ovogodišnje pobjednike Lige prvaka i Europske lige, čime dolazimo do broja od 26 klubova. Ako će pobjednik Lige prvaka izboriti svoje mjesto za sljedeću sezonu kroz plasman u domaćem prvenstvu, onda će u grupnu fazu izravno i prvak Češke, koja se nalazi na 11. mjestu po UEFA koeficijentu nacionalnih saveza. Ako će pobjednik Europske lige kroz nacionalno prvenstvo izboriti mjesto u grupnoj fazi Lige prvaka, onda će trećeplasirani klub francuskog prvenstva također izbjeći nastup u kvalifikacijama i dobiti izravno mjesto u jednoj od skupina.

Što se kvalifikacija tiče, hrvatski prvak će se uključiti u 2. kolu "rute prvaka", kojom će se do skupine Lige prvaka probiti četiri kluba. Izravno će u 2. kolo kvalifikacija prvaci Austrije i Rumunjske, a priključit će se 17 pobjednika iz dvoboja 1. kola. Tako ćemo dobiti 10 parova 2. kola iz kojeg će pobjednici izboriti mjesto u 3. kolu, u koje će izravno ući prvaci Nizozemske i Grčke. U 3. kolu će biti šest parova, a pobjednicima će se u završnom krugu kvalifikacija priključiti prvaci Švicarske i Češke.

Kroz "ligašku rutu" kvalifikacija dva će kluba izboriti pravo nastupa u Ligi prvaka. U 2. kolu se uključuju doprvaci Turske, Češke, Švicarske, Nizozemske, Grčke i Austrije. Tri pobjednika će izboriti mjesto u 3. kolu, gdje će im se priključiti doprvaci Portugala, Ukrajine i Belgije te trećeplasirani klubovi francuskog i ruskog prvenstva. Četiri pobjedničke momčadi probit će se u završni kvalifikacijski krug.

Novost je da će svi klubovi koji nastupe u kvalifikacijama Lige prvaka, bez obzira u kojoj fazi natjecanja ispadnu, dobiti priliku kvalificirati se za Europsku ligu. Svi klubovi koji će biti u završnom krugu kvalifikacija Lige prvaka imaju mjesto u grupnoj fazi Europske lige, a pridružit će im se i tri momčadi s najboljim koeficijentom koje su eliminirane u trećem kolu "ligaške rute".

Uz tih deset klubova brojku do 27 koji će izravno izboriti plasman u skupinama Europske lige bit će pobjednici kup natjecanja u Španjolskoj, Njemačkoj, Engleskoj, Italiji, Francuskoj, Rusiji, Portugalu, Ukrajini, Belgiji, Turskoj Češkoj i Švicarskoj, četvrtoplasirana momčad francuskog prvenstva te petoplasirani klubovi španjolske, njemačke, engleske i talijanske lige.

Pobjednik Kupa Hrvatske uključit će se u 3. kolu "ligaške rute" kvalifikacija za Europsku ligu, kroz koju će se do grupne faze probiti ukupno 13 klubova. Drugoplasirana momčad Prve HNL će početi natjecanje u 2. kolu kvalifikacija, a trećeplasirani klub našeg prvenstva će krenuti od 1. kola.

"Rutu prvaka", kojom će se u grupnu fazu Europske lige kvalificirati osam momčadi, činit će klubovi koji su eliminirani od pretkvalifikacija pa sve do 3. kvalifikacijskog kola za Ligu prvaka. Tako će u prvom krugu sudjelovati 20 momčadi, tri eliminirane u pretkvalifikacijama i 17 eliminiranih u 1. kolu kvalifikacija za Ligu prvaka. U drugom krugu će biti deset pobjednika prvog kruga i 10 eliminiranih klubova iz 2. kola kvalifikacija za LP ("ruta prvaka"). U posljednjem krugu će ostati deset pobjednika iz drugog kruga te šest klubova eliminiranih iz 3. kola kvalifikacija za LP ("ruta prvaka").

U grupnom dijelu natjecanja Lige prvaka i Europske lige nije bilo nikakvih promjena u sustavu, ali je došlo do promjene satnice odigravanja utakmica. Od sljedeće sezone će tako i Liga prvaka i Europska liga imati dva fiksna termina za početak dvoboja: prvi u 18.55 sati po srednjoeuropskom vremenu, a drugi u 21 sat.

Termini utakmica Lige prvaka u sezoni 2018./19.

26. lipnja: polufinalni dvoboji pretkvalifikacijskog turnira
29. lipnja: finale pretkvalifikacijskog turnira
10. i 11. srpnja: prve utakmice 1. kola kvalifikacija
17. i 18. srpnja: uzvratne utakmice 1. kola kvalifikacija
24. i 25. srpnja: prve utakmice 2. kola kvalifikacija - (uključuje se prvak Hrvatske)
31. srpnja i 1. kolovoza: uzvratne utakmice 2. kola kvalifikacija
7. i 8. kolovoza: prve utakmice 3. kola kvalifikacija
14. kolovoza: uzvratne utakmice 3. kola kvalifikacija
21. i 22. kolovoza: prve utakmice doigravanja
28. i 29. kolovoza: uzvratne utakmice doigravanja
18. i 19. rujna: utakmice 1. kola grupne faze
2. i 3. listopada: utakmice 2. kola grupne faze
23. i 24. listopada: utakmice 3. kola grupne faze
6. i 7. studenoga: utakmice 4. kola grupne faze
27. i 28. studenoga: utakmice 5. kola grupne faze
11. i 12. prosinca: utakmice 6. kola grupne faze
12. i 13. veljače, 19. i 20. veljače 2019: prve utakmice osmine finala
5. i 6. ožujka, 12. i 13. ožujka 2019: uzvratne utakmice osmine finala
9. i 10. travnja 2019: prve utakmice četvrtfinala
16. i 17. travnja: uzvratne utakmice četvrtfinala
30. travnja i 1. svibnja 2019: prve utakmice polufinala
7. i 8. svibnja 2019: uzvratne utakmice polufinala
1. lipnja: Finale, Madrid - stadion Metropolitano
Termini utakmica Europske lige u sezoni 2018/19.
28. lipnja: prve utakmice pretkola
5. srpnja: uzvratne utakmice pretkola
12. srpnja: prve utakmice 1. kola kvalifikacija - (uključuje se trećeplasirana momčad Prve HNL)
19. srpnja: uzvratne utakmice 1. kola kvalifikacija
26. srpnja: prve utakmice 2. kola kvalifikacija - (uključuje se drugoplasirana momčad Prve HNL)
2. kolovoza: uzvratne utakmice 2. kola kvalifikacija
9. kolovoza: prve utakmice 3. kola kvalifikacija - (uključuje se pobjednik Kupa Hrvatske)
16. kolovoza: uzvratne utakmice 3. kola kvalifikacija
23. kolovoza: prve utakmice doigravanja
30. kolovoza: uzvratne utakmice doigravanja
20. rujna: utakmice 1. kola grupne faze
4. listopada: utakmice 2. kola grupne faze
25. listopada: utakmice 3. kola grupne faze
8. studenog: utakmice 4. kola grupne faze
29. studenog: utakmice 5. kola grupne faze
13. prosinca: utakmice 6. kola grupne faze
14. veljače 2019: prve utakmice šesnaestine finala
21. veljače 2019: uzvratne utakmice šesnaestine finala
7. ožujka 2019: prve utakmice osmine finala
14. ožujka 2019: uzvratne utakmice osmine finala
11. travnja 2019: prve utakmice četvrtfinala
18. travnja 2019: uzvratne utakmice četvrtfinala
2. svibnja 2019: prve utakmice polufinala
9. svibnja 2019: uzvratne utakmice polufinala
29. svibnja 2019: Finale, Baku - Olimpijski stadion

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!