Norvežani pozivaju na bojkot SP-a u Kataru 2022.

05.03.2021.

15:05

Autor: Hina

Stadion Al Bayt u Dohi

Stadion Al Bayt u Dohi

Foto: Kai Pfaffenbach / REUTERS/File Photo

Najpoznatiji norveški nogometni klub Rosenborg, kao i još četiri prvoligaša iz te zemlje, pozivaju na bojkot Svjetskog prvenstva 2022. u Kataru kao odgovor na kršenja ljudskih prava koja su narušila pripremu događaja.

Na generalnoj skupštini višestrukog norveškog prvaka Rosenborga, 202 člana glasala su za bojkot, dok je 46 bilo protiv.

- Ako Svjetsko prvenstvo započne u Kataru sljedeće godine, bit će na groblju. Vjerujemo da, ako se Norveška kvalificira, da moramo odbiti putovati u Katar, rekao je pokretač prijedloga Kenneth Kjelsnes, nekoliko dana nakon objave članka u britanskom dnevniku The Guardian u kojemu se tvrdi da je više od 6.500 stranih radnika umrlo u pripremama za Svjetsko prvenstvo.

Još četiri prvoligaša već su zatražila od Norveškog nogometnog saveza da bojkotira Svjetsko prvenstvo koje bi se trebalo održati u studenome/prosincu 2022., ako nacionalna momčad uspije izboriti prolazak na svjetsku smotru.

Čelnici Saveza favoriziraju dijalog za poboljšanje poštivanja ljudskih prava.

Glavni tajnik saveza Paal Bjerketvedt tvrdio je u medijima da bi bojkot doveo do gubitka više od 100 milijuna kruna (gotovo 10 milijuna eura), što bi bila katastrofa za norveški profesionalni i amaterski nogomet.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!