Nogometni djelatnici osuđeni za stampedo navijača

09.03.2023.

12:17

Autor: K.L./Hina

Sud u Indoneziji

Sud u Indoneziji

Foto: Prasto Wardoyo / REUTERS

Indonezijski sud izrekao je u četvrtak zatvorske kazne dvojici nogometnih djelatnika nakon što ih je proglasio krivima za nemar tijekom jednog od najsmrtonosnijih stampeda na stadionima na svijetu.

U stampedu navijača koji se dogodio 1. listopada prošle godine nakon utakmice Arema FC i Persebaya Surabaya poginulo je 135 ljudi, među kojima i više od 40 djece, dok je 300 ljudi završilo u bolnici.


Abdul Haris i Suko Sutrisno, bivši službenici za sigurnost na stadionu osuđeni su na 18 mjeseci i 12 mjeseci zatvora. Obojica su u trenutku nesreće radili za Arema FC, a nogometni savez im je doživotno zabranio aktivnosti vezane uz nogomet.


- Okrivljeni Haris nije predvidio kaos jer nikada prije nije bilo izvanrednih situacija. Okrivljeni također, nije dobro razumio svoj posao zaštitara, rekao je sudac.


Za ista kaznena djela terete se i tri policijska službenika o kojima će se naknadno odlučiti.


Istraga indonezijskog povjerenstva za ljudska prava utvrdila je da je glavni uzrok stampeda suzavac koji je policija ispalila na okupljene. Istražitelji su također rekli da je stadion bio ispunjen iznad kapaciteta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!