Nogometni agenti zaradili 444.6 milijuna eura

15.12.2021.

21:19

Autor: M.M./Hina/HRT

Nogometni agenti zaradili 444.6 milijuna eura

Nogometni agenti zaradili 444.6 milijuna eura

Foto: Ilustracija/Pascal Rossignol / Reuters

Nogometni agenti zaradili su ove godine 444.6 milijuna eura na transferima nogometaša, što je više nego u prethodnoj godini, unatoč padu potrošnje na transfere, objavila je FIFA.

U odnosu na prošlu godinu zarade nogometnih agenata i savjetnika porasle su za 0.7 posto.

Nogometni agenti u Engleskoj zaradili su najviše novca na račun svojih klijenata. U džep su spremili 118.3 milijuna eura, a slijedi Njemačka sa 74.5 milijuna eura. Treća je Italija (65.7), četvrta Španjolska (31), pa Francuska (26.6) i Portugal (25.7)...

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) je još u kolovozu objavila da su provizije nogometnih agenata u posljednjem desetljeću iznosile čak 3.11 milijardi eura.

Voditelj Fifine pravne službe Emilio Garcia Silvero istaknuo je kako agenti igraju važnu ulogu u svijetu nogometa, ali da žele eliminirati novčane disparitete koje zarađuju u transferima nogometaša.

Fifa je prije nekog vremena najavila da će u prvoj polovici iduće godine donijeti nove propise za agente nogometaša. Tako bi naknade agenata bile bi ograničene na 10% svih plaćanja vezanih uz transfer i 3% plaće igrača za usluge igraču.

- Nadamo se da će novi propisi osigurati veću transparentnost u ovom sustavu, rekao je Garcia Silvero.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!