Nogometaši u Premier ligi više neće klečati

03.08.2022.

14:33

Autor: A.M./Hina

Logo premier lige

Logo premier lige

Foto: charnsitr / Shutterstock.com

Nogometaši Premier lige neće više kleknuti na jedno koljeno prije početka svake utakmice, čime su izražavali solidarnost u borbi protiv rasizma, nego će to napraviti "u značajnim trenucima", objavili su u srijedu kapetani momčadi engleske Premier League.

- Odlučili smo birati važne trenutke u sezoni koje bismo obilježili klečanjem kako bismo istaknuli koliko smo ujedinjeni protiv svih oblika rasizma i čineći to nastavit ćemo iskazivati solidarnost za ostvarivanje zajedničkog cilja, navodi se u njihovom priopćenju.


- Ostajemo odlučni u tome da se iskorijene sve rasne predrasude i da se stvori inkluzivno društvo koje gaji poštovanje i jednakost izgleda za sve, dodaju kapetani.


Nogometaši Premier League su uveli običaj da kleknu prije početka svake utakmice nakon što je u SAD-u 2020. Afroamerikanca Georgea Floyda ubio bijeli policajac.


Nogometaši i engleskom prvenstvu će tako kleknuti na prvoj i na zadnjoj utakmici prvenstva i prije početka utakmica u okviru kampanje "Nema mjesta za rasizam".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!