11:43 / 21.04.2020.

Autor: A.M./HRT

Nogomet imao veliku ulogu u širenju koronavirusa Europom?

Savjetnica britanske Vlade Angela Maclean (Foto. Reuters)

Savjetnica britanske Vlade Angela Maclean (Foto. Reuters)

Foto: - / REUTERS

Već se dosta pisalo o tome kako je utakmica Atalante i Valencije, odigrana 19. veljače u Milanu, vjerojatno značajno utjecala na ubrzano širenje koronavirusa. No još je barem jedna susret možda imao veliku ulogu.
Već se dosta pisalo o tome kako je utakmica Atalante i Valencije, odigrana 19. veljače u Milanu, vjerojatno značajno utjecala na ubrzano širenje koronavirusa.

Nakon nje Bergamo, iz kojega su na San Siro tog dana doputovale tisuće navijača, je postao jedan od najpogođenijih gradova u Italiji.

No nešto kasnije, 11. ožujka, kad su u Madridu već bile na snazi djelomične mjere opreza, odigran je susret Atletica i Liverpoola. Zadnje brojke govore da je u Liverpoolu od koronavirusa preminulo 246 osoba, a Angela Mclean, zadužena za pandemiju u britanskoj Vladi, rekla je kako je "zanimljiva poveznica između dva epicentra, Madrida i Liverpoola" te smatra da bi je" trebalo istražiti", no i  da ćemo "sa sigurnošću moći potvrditi tako nešto tek u budućnosti", kad se brojke i statistike poslože. Negdje u isto vrijeme kad i dvoboj Atletica i Liverpoola, odnosno od 10. do 13. ožujka, održan je Cheltenham Festival, gdje je konjičke utrke promatralo oko 250.000 ljudi, pa je recept za katastrofu u Engleskoj bio potpun.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!