Neisplata plaća glavna pritužba radnika u Kataru

01.11.2022.

17:09

Autor: I.L./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: rarrarorro / Shutterstock

Neisplata plaća glavna je pritužba radnika-migranata katarskom ministarstvu rada, prema dva izvješća Međunarodne organizacije rada (ILO) u utorak, 19 dana prije Svjetskog nogometnog prvenstva u ovom bogatom zaljevskom emiratu.

Broj pritužbi se više nego udvostručio, dosegavši broj od 34.425 između listopada 2021. i listopada 2022. godine, zahvaljujući pokretanju internetske platforme za podnošenje prijava prošle godine, prema ovim izvješćima koja pozivaju Katar da nastavi raditi na punom poštovanju međunarodnih radnih standarda.


- Glavni uzroci pritužbi odnose se na neisplatu plaća i otpremnina te neodobrenje ili neplaćanje godišnjeg odmora, navodi ILO, dodajući da je 66.5 posto tih pritužbi riješeno izvansudskim putem, a 30.7 posto sudskim putem. U čak 84 posto slučajeva sud se složio s radnikom.


- Do srpnja 2022. godine oko 160 milijuna eura isplaćeno je(kao kompenzacija za više od 37.000 radnika, dodaje specijalizirana agencija UN-a:. - Ovaj iznos porastao je na ukupno 320 milijuna eura od 30. rujna 2022. To pokazuje razmjere problema neisplaćenih plaća, pogoršanog krizom izazvanom koronavirusom.


Nakon dobivanja organizacije Svjetskog prvenstva, Katar je redovito kritiziran od međunarodnih sindikata i nevladinih organizacija zbog kršenja ljudskih prava, posebice onih radnika migranata iz Azije i Afrike u izgradnji, sektoru sigurnosti, ugostiteljstva i kućanskih poslova.


U kolovozu 2022. godine 67.128 tvrtki bilo je registrirano u Sustavu zaštite plaća uspostavljenom 2015., a 913 ih je kršilo pravila, riskirajući sankcije.


Ta izvješća također pokazuju da je broj radnika koji se liječe zbog problema povezanih s vrućinom pao od uvođenje novih pravila, ali ne spominju broj smrtnih slučajeva u nesrećama na radu, koje je ILO procijenio na 50 u 2020.


Nevladine organizacije optužuju Katar za podcjenjivanje broja smrtnih slučajeva na gradilištima povezanim sa Svjetskim prvenstvom i pozivaju nogometno upravno tijelo, FIFU, da uspostavi fond za naknade radnicima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!