11:28 / 10.01.2020.

Autor: T.D./HRT

Navijači Malmöa zahtijevaju da se ukloni kip Zlatana Ibrahimovića

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Foto: - / REUTERS

Kip u čast švedskom napadaču otkriven je tek u listopadu 2019. godine u Malmöu. Ibrahimović je izjavio pred navijačima da je kip posvećen "svima koji se ne osjećaju dobrodošli".
Kip u čast švedskom napadaču otkriven je tek u listopadu 2019. godine u Malmöu. Ibrahimović je izjavio pred navijačima da je kip posvećen "svima koji se ne osjećaju dobrodošli".

Srušen spomenik Ibrahimoviću u Malmoeu

- Ljuti smo jer vjeruje da može raditi sve što želi i još uvijek biti voljen. Ne razumije kako je biti istinski navijač, kaže Simon Bengtsson.

Simon Bengtsson samo je jedan od brojnih navijača Malmöa koji nije spreman oprostiti Zlatanu Ibrahimoviću.

Proteklih nekoliko mjeseci bilo je teško razdoblje za švedsku legendu u njegovom rodnom gradu. Ibrahimović je doživio kako se njegovo štovanje od strane navijača uništava figurativno i doslovno, zbog ulaganja u rivalski klub Hammarby i hvalisanja da ih želi učiniti "najvećim u Skandinaviji". 

Došlo je do prekida dobrog odnosa s navijačima Malmöa, koji se proteže unatrag 25 godina otkad se prvi put pridružio klubu kao dijete. Ibrahimovićevo ulaganje u Hammarby uzrokovalo je odrezivanje nosa, bojenje sprejom i pokušaja izlaganju vatri.


Iako nikad nije osvojio trofej u Švedskoj i odigrao je manje od 50 seniorskih utakmica za Malmö, navijači kluba nekada su vidjeli Ibrahimovićev uspjeh na međunarodnoj sceni kao izvor osobnog ponosa, oduševljeni što su gledali kako jedan od njih postaje nogometna zvijezda. Sada se osjećaju izdano, a taj osjećaj ponosa nije im uzvraćen.

- Misli da bismo trebali biti zahvalni na onome što je učinio za nas, ali u Malmöu zapravo nije osvojio ništa. Prodan je za puno novca i to je sve, kaže jedan od navijača.

Kaveh Houseeinpour, potpredsjednik službene navijačke skupine Malmöa, ne sumnja u ono što bi se trebalo dogoditi.

- Rekli smo čim je kupio udjel u Hammarbyju da bi kip trebao biti premješten. Nažalost, uništavanje kipa bilo je neizbježno. Za dobrobit svih trebalo bi ga odmah premjestiti, rekao je Houseeinpour.

- Nakon puno godina u inozemstvu, izgubio je osjećaj za svoju zemlju i klub. Domaći mentalitet "sam protiv svih" stvorio je Zlatana, a Zlatan nije stvorio Malmö, zaključuje, Kaveh Houseeinpour.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!