Navijači Barcelone sudski osporavaju Messijev transfer u PSG

18.10.2022.

13:58

Autor: I.L./HRT/Hina

Lionel Messi

Lionel Messi

Foto: Pedro Nunes / REUTERS

Navijači FC Barcelone osporili su u utorak regularnost transfera Lionela Messija u Paris Saint-Germain pred pravosuđem EU-a, tvrdi agencija AFP.

Prelazak argentinske zvijezde u kolovozu 2021. u pariški klub u vlasništvu katarskog investicijskog fonda bio je "nelegalan i nije bio u skladu s pravilima UEFA-e i EU", tvrdi se u tužbi.


Tužitelji, koje zastupa francusko-španjolski odvjetnik Juan Branco, vjeruju da je PSG uspio izvršiti ovu kupnju samo zahvaljujući jednogodišnjoj odgodi u Francuskoj primjene pravila financijskog fair-playa od UEFA-e, te se očito radi o nedopuštenoj državnoj potpori ili državnoj pomoći.


Ta ista pravila koja su se već primjenjivala u Španjolskoj i prisilila su FC Barcelonu da ne uspije zadržati Messija, što efektivno narušava konkurentnost i tržišna pravila, od čega je PSG imao korist.


Kao čuvar konkurentnosti u EU, Europska komisija trebala je istražiti ovu navodnu državnu potporu, smatra Branco, koji je uime kluba navijača Barcelone u Francuskoj i zasad neimenovanog sociologa podnio tužbu Sudu Europske unije sa sjedištem u Luksemburgu. 


- Smatra se da navijači i europski građani nemaju pravo glasa kod ovakvih slučajeva, požalio se odvjetnik.


Na drugoj strani Bruno Stromsky iz pravne službe Europske komisije odbacio je ove argumente.


- Nejednakosti na koje se žale podnositelji zahtjeva ne spadaju u državnu potporu, pa nema potrebe da EU reagira. Ne postoji nikakva sudska revizija ili moguća žalba pojedinca na odluku europskog izvršnog tijela da ne provede istragu. Znakovito je da sam klub FC Barcelona nije uložio žalbu, zaključio je Stromsky.


Odluka Suda EU očekuje se tek kroz nekoliko mjeseci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!