08:53 / 04.07.2020.

Autor: I.L./HRT

Nakon VAR tehnologije, uz teren i robot

Ilustracija (Sanjin Strukic/PIXSELL)

Ilustracija (Sanjin Strukic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Izvlače linije u ravnini s posljednji igračem obrane.
Nakon VAR tehnologije, Međunarodna nogometna federacija (FIFA) planira uvođenje još jedne inovacije koja bi trebala utjecati na regularnost na terenu. Plan je pomoćne suce zamijeniti robotima u situacijama kada je u pitanju zaleđe.

- Ideja je da se tako ubrza pregled spornih ofsajd situacija. Program odmah kreira liniju i oglašava se alarm ako postoji zaleđe. Robot bi izvlačio linije u ravnini s posljednjim igračem obrane. To bi uštedjelo vrijeme jer bi pregled video situacija bio brži i precizniji i manje bi usporavao igru, rekao je Johannes Holzmüller, direktor FIFA-e za tehnologiju.

Sve odluke bi i dalje nadgledala VAR soba, tim više jer su testiranja pokazala da postoji manjkavost. Naime, program ima problem kada konkretno igrač u napadu zaklanja prostor vrataru. - Zbog toga će i dalje takva situacija biti u nadležnosti VAR sobe, ističe Holzmüller.

Nova tehnologija već je testirana na Svjetskom klupskom prvenstvu, kada je Liverpool osvojio naslov, a prvi put bi trebala biti primijenjena na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!