Na udaru poreznika 329 nogometaša i 31 klub

10.07.2022.

22:39

Autor: HRT/Hina

Nogometna lopta

Nogometna lopta

Foto: PIXABAY / -

Rekordnih 329 profesionalnih nogometaša pod istragom je zbog sumnje u izbjegavanje poreza, a vodeći engleski klubovi zbog korištenja svojih sestrinskih klubova za plaćanje agentima, prenose britanski mediji.

Porezna uprava Ujedinjenog Kraljevstva (HMRC) istražuje 329 profesionalnih nogometaša zbog sumnje u izbjegavanje plaćanja poreza, 31 klub, te 91 agent piše The Sun.


Broj ispitanih tijekom prošle sezone dramatično je porastao u odnosu na 93 nogometaša u prethodnom razdoblju. Brojka je narasla nakon što je HMRC navodno pojačao svoj rad u borbi protiv izbjegavanja poreza u sportu.


U sklopu svog rada tijelo je imenovalo tim stručnjaka za prijevare koji će se povezati s Engleskim nogometnim savezom (FA).


- Projekt usklađenosti nogometa koji se povezuje s HMRC-ovom elitnom jedinicom za prijevare znači da su porezne vlasti vrlo zabrinute zbog značajnih iznosa neplaćenog poreza u sportu, navodi porezni stručnjak Elliott Buss.


- HMRC vidi nogomet kao industriju u kojoj milijuni funti poreza vrlo lako mogu ostati neplaćeni, dodaje se.


Nagađa se i kako vodeće momčad Premier lige koriste svoje inozemne 'sestrinske' klubove za prikrivanje novca plaćenog za ugovore za nove igrače u svojim engleskim momčadima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!