13:27 / 25.12.2020.

Autor: K.L./Hina

Na SP-u nogometašica 2023. bit će 11 europskih reprezentacija

Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)

Foto: - / -

Bit će to prvo SP na kojem će se, umjesto dosadašnje 24 izabrane vrste, za naslov svjetskih prvakinja boriti 32 ekipe, koliko ih ima i na SP-u nogometaša.
Međunarodna nogometna federacija (FIFA) objavila je da će na sljedećem Svjetskom prvenstvu nogometašica, kojem će 2023. domaćini biti Australija i Novi Zeland, među 32 reprezentacije njih 11 izravno pravo sudjelovanja izboriti kroz europske kvalifikacije.

Bit će to prvo SP na kojem će se, umjesto dosadašnje 24 izabrane vrste, za naslov svjetskih prvakinja boriti 32 ekipe, koliko ih ima i na SP-u nogometaša.

Među 29 izravnih kvalifikanata Europa će imati dva zajamčena mjesta više u odnosu na dosadašnji broj, dok će Azija (šest), Afrika, Sjeverna/Srednja Amerika i Karibi (četiri svaka) te Južna Amerika (tri) imati po jednog predstavnika više koji će se izravno kvalificirati. Oceaniju će i dalje predstavljati jedna reprezentacija, objavila je FIFA.

Domaćini Australija i Novi Zeland imaju izravno pravo sudjelovanja, a njihova mjesta će biti oduzeta od izravne kvote konfederacija kojima pripadaju, Azijske i Oceanijske.

Za preostala tri mjesta borit će se 10 reprezentacija na kvalifikacijskom turniru koji će prethoditi Svjetskom prvenstvu, a činit će ih najbolje rangirane reprezentacije koje se nisu uspjele kvalificirati i to po dvije iz Azije, Afrike, Sjeverne/Srednje Amerike i Kariba te Južne Amerike, a jedna iz Oceanije i Europe.

Kvalifikacijski turnir će biti podijeljen u tri skupine u koje će biti razvrstana četiri nositelja prema FIFA ljestvici. Nositelji moraju biti iz četiri različite konfederacije. U prvoj skupini s tri reprezentacije prvi će nositelj igrati za mjesto na SP-u protiv pobjednika utakmice dvije nepostavljene reprezentacije. Isto tako će biti i u skupini 2 u kojoj će biti drugi nositelj, dok će u skupini 3 biti treći i četvrti nositelj koji će prvo igrati protiv nepostavljenih reprezentacija, a pobjednice tih dvoboja će potom igrati za plasman na SP.

Australija i Novi Zeland će biti raspoređeni u skupine 1 i 2 te će igrati prijateljske utakmice, kako bi svaka reprezentacija imala priliku odigrati po dva dvoboja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!