10:33 / 03.02.2022.

Autor: HRT

"SP svake dvije godine nanosi nemjerljivu štetu sportu"

Gianni Infantino i katarski emir Tamim bin Hamad Al Thani

Gianni Infantino i katarski emir Tamim bin Hamad Al Thani

Foto: Suhaib Salem / REUTERS

Međunarodni olimpijski odbor je na 139 sjednici održanoj u Pekingu osudio ideju predsjednika krovne svjetske nogometne organizacije FIFA-e Giannija Infantina da se Svjetsko prvenstvo održava svake dvije godine.

Planovi trenutnog vodstva FIFA-e za dvogodišnje Svjetsko prvenstvo naišli su na koordiniranu osudu članova Međunarodnog olimpijskog odbora u Pekingu, uz jedno upozorenje da bi to stvorilo "nemjerljivu štetu" globalnom sportu.


Tri izaslanika zaredom napali su kontroverznu ideju Giannija Infantina prije nego što je intervenirao predsjednik MOO-a Thomas Bach i rekao da bi daljnje kritike trebale pričekati jer se  predsjednik FIFA-e, koji se trebao pojaviti u Pekingu,nije pojavio.

Predsjednika Nacionalnog olimpijskog odbora Afrike Mustapha Berrafa, tvrdi da će to imati "težak utjecaj" na kontinent i nogomet općenito.


- Ova ideja bi napravila nemjerljivu štetu i dovela bi u opasnost sport, a posebno nogomet, rekao je Berraf. 


- To bi jednostavno odgurnulo druge sportove i gurnulo ih na stražnje klupe što je neprihvatljivo i stvorilo bi razdor između ženskog i muškog sporta i predstavljalo zastoj u našem cilju stvaranja jednakosti i pariteta za sve sportove.

Nenad Lalović, predsjednik Svjetske hrvačke federacije, i Ryu Seung-min, bivši osvajač zlatne medalje u stolnom tenisu i član Komisije sportaša MOO-a, također su osudili ideju.


- Nogomet bi trebao surađivati u solidarnosti s drugim sportovima i međunarodnim federacijama, dodao je Ryu, Sport je za sve i trebamo više solidarnosti među sportom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!