"Milijarderi ne razumiju da na nogometnom terenu možeš izgubiti od 'malih'"

11.05.2022.

17:48

Autor: I.Ž.K./HRT

Kongres UEFA-e

Kongres UEFA-e

Foto: Leonhard Foeger/File Photo / REUTERS

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin na 46. kongresu u Beču pozdravio je odgovor europskog nogometa na razne izazove tijekom dvije godine turbulencija i krize.  

Čelni čovjek krovne europske nogometne organizacije u svom govoru izrazio je nadu da će u rusko-ukrajinskoj krizi prevladati zdrav razum i da će se "ruska i ukrajinska braća i sestre uskoro ponovno pridružiti nogometu".

- U nevolji smo ostali jaki, zajedno smo pronašli potrebna rješenja. Kad smo zajedno, nepobjedivi smo, a onda pobjeđuje i društvo, rekao je Čeferin.

Osvrnuo se ponovno i na prošlogodišnji pokušaj pojedinih velikih klubova koji žele pokrenuti Superligu, konkurentsko europsko natjecanje zatvorenog tipa.

- Ti milijarderi ne razumiju da na nogometnom igralištu, baš kao i u životu, možeš izgubit od 'malih', rekao je Čeferin.

- Kada nogomet pokaže da je drugačiji svijet moguć, svijet otpora i nade, u kojemu nije sve diktirano moći, profitom i cinizmom, onda je društvo u cjelini pobjednik, rekao je Čeferin.

- Moramo osigurati da svi dobiju priliku u našem sportu, da mali mogu nastaviti igrati protiv velikih i ponekad šokirati svijet pobijedivši ih. To je ono što nogomet čini divnom igrom, rekao je čelnik Uefe.

Na Kongresu Uefe sudjelovala je i delegacija Hrvatskog nogometnog saveza u kojoj su bili predsjednik Marijan Kustić, izvršni direktor Tomislav Svetina i prvi dopredsjednik HNS-a Ante vučemilović Šimunović. U Beču su bili i Davor Šuker, kao član Izvršnog odbora Uefe, te Zvonimir Boban kao Uefin šef nogometa.


Sljedeći Kongres na rasporedu je 5. travnja 2023. godine u Lisabonu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!